Download als PDF
Home Verzorgtips Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin?

Home with native plant garden

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin?

Een gazon zijn om vele redenen een populaire keuze voor je tuin, maar het onderhoud kan vermoeiend en duur zijn. Als er zoveel werk nodig is om ze het hele jaar door groen en gezond te houden, is het dan de moeite waard om er tijd of geld in te investeren?

Een eenvoudigere en goedkopere manier om een geweldige tuin aan te leggen is het gebruik van inheemse planten die hier lokaal goed gedijen, zoals bomen, struiken en inheemse grassen. Deze inheemse planten hebben meestal minder water en onderhoud nodig dan uitheemse planten. Bovendien bieden ze waardevolle leefgebieden voor inheemse dieren. Dit maakt inheemse planten de perfecte planten om aan je tuin toe te voegen als je een nieuwe tuinier bent of gewoon niet veel tijd hebt en toch de natuur dichter bij huis wilt brengen!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken naar enkele van de gemakkelijkste inheemse planten voor de verschillende delen van de VS. De VS is een groot land, dus het is onmogelijk om je een lijst te geven van de gemakkelijkste planten voor het hele land, omdat de natuurlijke habitats van elk deel van het land uniek zijn. Nu snap ik ook dat je misschien niet in de VS woont, maar deze tips, afgezien van de planten die ik in deze gids benoem, zijn ook bruikbaar als je een nieuwe tuin in Nederland wilt aanleggen.

Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken:

 1. Wat zijn de voordelen van inheemse planten in je tuin?
 2. Welke planten zijn het gemakkelijkst te kweken en te onderhouden voor beginnende tuiniers?
 3. Hoe kies je de juiste inheemse plant voor jouw specifieke klimaat en regio?
  1. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het noordwesten van de Stille Oceaan?
  2. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuidwesten?
  3. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het Midwesten?
  4. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuiden?
  5. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het noordoosten?
  6. Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuidoosten?
 4. Wat zijn enkele tips voor de verzorging van inheemse planten in je tuin?
 5. Zijn er mogelijke problemen met het gebruik van te veel inheemse planten in je tuin?

Laten we er meteen induiken en de wereld van inheemse tuinen en een alternatieve manier om inheemse dieren te steunen verkennen!

Wat zijn de voordelen van inheemse planten in je tuin?

Terug naar boven

Tuinieren is een populair tijdverdrijf voor veel mensen, en een van de beste manieren om een mooie en duurzame tuin aan te leggen is het gebruik van inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die van nature in je omgeving voorkomen, en ze hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld om goed aangepast te zijn aan het plaatselijke klimaat en de bodemgesteldheid. Daardoor zijn inheemse planten doorgaans sterker en beter bestand tegen droogte dan uitheemse soorten. Ze bieden ook een waardevolle habitat voor inheemse dieren, zoals vogels, bijen en vlinders. Door inheemse planten voor je tuin te kiezen, kun je een mooie ruimte creëren die ook goed is voor het milieu.

Welke planten zijn het gemakkelijkst te kweken en te onderhouden voor beginnende tuiniers?

Terug naar boven

Voor beginnende tuiniers zijn enkele van de gemakkelijkste planten om te kweken en te onderhouden groenten die inheems zijn in het land. Hiertoe behoren tomaten, aardappelen, maïs en bonen. De voordelen van het kweken van deze groenten zijn talrijk. Ze zijn relatief onderhoudsarm, wat betekent dat ze niet veel tijd of moeite kosten om ze gezond te houden. Bovendien zijn ze zeer duurzaam, omdat ze geteeld kunnen worden zonder het gebruik van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën. Daardoor zijn ze vriendelijker voor het milieu en gemakkelijker voor de portemonnee. Met een beetje tijd en zorg kan iedereen genieten van de voldoening van het oogsten van zijn eigen zelfgekweekte producten.

Hoe kies je de juiste inheemse plant voor jouw specifieke klimaat en regio?

Terug naar boven

Voordat je een inheemse plant voor je tuin kiest, is het belangrijk om je klimaat en regio in overweging te nemen. In de Verenigde Staten zijn er in elke regio tuinen met inheemse planten. Deze planten hebben zich aangepast aan het specifieke klimaat en de omstandigheden van hun regio, en ze kunnen je tuin allerlei voordelen bieden. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende inheemse planten in jouw omgeving zijn!

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het noordwesten van de Stille Oceaan?

Terug naar boven

Rhododendron

De Pacific Northwest is een regio die Washington, Oregon en Idaho omvat. Enkele gemakkelijke inheemse planten om in deze regio te kweken zijn:

 • Rhododendrons
 • Columbines
 • Trilliums
 • Valse Salomonszegel
 • Zwaard varen

De Pacific Northwest heeft een gematigd klimaat, met milde winters en zomers. Het gebied heeft ook veel regen, waardoor het een ideale plek is voor het kweken van deze inheemse planten. Deze planten zijn goed aangepast aan het klimaat en de bodemgesteldheid van de regio, en ze zullen goed gedijen in je tuin.

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuidwesten?

Terug naar boven

Yucca-outdoors

Enkele gemakkelijke inheemse planten om in het zuidwesten te kweken zijn:

 • Cactussen
 • Saguaro cactussen
 • Vatcactus
 • Cactusvijg
 • Yucca

Het natuurlijke klimaat in het zuidwesten is heet en droog. Dit betekent dat inheemse planten die in deze omgeving gedijen diepe wortels groeien om water te vinden en zeer droogtetolerant zijn. Dit is perfect voor het kweken van cactussen en vetplanten buiten.

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het Midwesten?

Terug naar boven

Black eyed Susan-outdoors

Enkele gemakkelijke inheemse planten om in het Midwesten te kweken zijn:

 • Black-Eyed Susan
 • Dogwoods
 • Kardinaal Bloem
 • Trilliums
 • Valse Salomonszegel

Het Midwesten heeft een klimaat van extremen. De regio heeft hete, vochtige zomers en koude, besneeuwde winters. Deze verscheidenheid aan weer betekent dat in het Midwesten een grote verscheidenheid aan planten zou kunnen groeien. De enige planten die het misschien niet al te goed doen zijn droogteminnende planten, want het regent er nogal eens, wat bij deze planten tot wortelrot zal leiden.

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuiden?

Terug naar boven

Magnolia's

Enkele gemakkelijke inheemse planten om in het zuiden te kweken zijn:

 • Magnolia's
 • Dogwoods
 • Bottlebrush buckeye
 • Rode knop
 • Wilgen

Het natuurlijke klimaat in het zuiden is perfect voor het kweken van een verscheidenheid aan planten, waaronder inheemse planten. Het zuiden heeft meerdere verschillende klimaten, maar over het algemeen is het er warm. In het westen zal het erg droog zijn, terwijl het in het oosten vochtig is. In het westen kun je de ideale inheemse planten vergelijken met de planten die voor het zuidwesten werden opgesomd: vetplanten en cactussen. In het oosten vind je meer vochtminnende planten zoals Magnolia's, Dogwoods en Bottlebrush Buckeye.

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het noordoosten?

Terug naar boven

Trillium in het bos

Enkele gemakkelijke inheemse planten om in het noordoosten te kweken zijn:

 • Wilde Anemoon
 • Schermvaren
 • Trillium
 • Amerikaanse koraalbellen
 • Oostelijke Blauwstaart

Het natuurlijke klimaat in het noordoosten is nat en vochtig. Daardoor is het een perfecte omgeving voor het kweken van varens, mossen en andere vochtminnende planten. Er zijn veel gemakkelijk te kweken inheemse planten die goed gedijen in dit klimaat, zoals wilde anemoon, venushaarvarens en trilliums. Deze planten kunnen aan een tuin worden toegevoegd om een weelderige, groene oase te creëren die inheems is in jouw streek.

Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in het zuidoosten?

Terug naar boven

Sabal Palm-outdoors

Enkele gemakkelijke inheemse planten om in het zuidoosten te kweken zijn:

 • Palmen
 • Koninklijke palmen
 • Kokospalmen
 • Sabal palmen
 • Mangobomen
 • Hibiscus

Het klimaat in het zuidoosten is meestal vochtig subtropisch, met hete, vochtige zomers en milde winters. De regio heeft ook te maken met tropische stormen en orkanen. Dit maakt het een ideaal klimaat voor een verscheidenheid aan inheemse planten, waaronder planten die goed gedijen in tropische omstandigheden, zoals Palmen, Mangobomen en Hibisci.

Wat zijn enkele tips voor de verzorging van inheemse planten in je tuin?

Terug naar boven

Inheemse planten zijn perfect aangepast aan je plaatselijke klimaat en grond, zodat ze minder water en meststoffen nodig hebben dan uitheemse planten. Hier zijn een paar tips voor het planten en verzorgen van inheemse planten:

 1. Kies de juiste locatie. Inheemse planten verschillen in hun behoefte aan licht en vocht, dus zorg ervoor dat je een plek in je tuin kiest die voldoet aan de behoeften van de specifieke plant die je gaat kweken.
 2. Bereid de grond voor. Om je inheemse plant een voorsprong te geven, maak je de grond los en voeg je organisch materiaal toe voordat je gaat planten. Hierdoor zullen de wortels zich sneller vestigen.
 3. Geef diep en weinig water. Als je plant eenmaal gevestigd is, zal hij minder water nodig hebben dan een uitheemse plant. Het weer zou de plant alles moeten geven wat hij nodig heeft om in je tuin te gedijen, je hoeft niets speciaals te doen.
 4. Bemest niet te veel. Te veel kunstmest kan inheemse planten beschadigen, dus gebruik het spaarzaam of helemaal niet. Als je toch moet bemesten, kies dan een organische optie die het milieu niet schaadt.

Met de juiste zorg kunnen inheemse planten in je tuin gedijen met minimale inspanning van jouw kant!

Zijn er mogelijke problemen met het gebruik van te veel inheemse planten in je tuin?

Terug naar boven

Hoewel inheemse planten goed zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat en een verscheidenheid aan voordelen bieden aan wilde dieren, moeten tuiniers zich bewust zijn van de mogelijke problemen die kunnen ontstaan door te veel inheemse planten in hun tuin te gebruiken.

Een probleem is dat inheemse planten invasief kunnen worden als ze niet in toom worden gehouden. Dit geldt vooral voor snelgroeiende planten die veel zaden produceren. Zonder regelmatig onderhoud kunnen deze planten snel de tuin overnemen en andere planten verdringen.

Een ander potentieel probleem is dat inheemse planten misschien niet dezelfde kleur en belangstelling bieden als uitheemse planten. Tuiniers die op zoek zijn naar een kleurrijker beeld kunnen teleurgesteld zijn als ze te veel vertrouwen op inheemse planten.

Ten slotte moeten tuiniers zich ervan bewust zijn dat sommige inheemse planten giftig kunnen zijn, dus het is belangrijk om een betrouwbare bron te raadplegen voordat je ze in de tuin zet. Ondanks deze mogelijke problemen kunnen inheemse planten een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin, en voedsel en habitat bieden aan de plaatselijke fauna.

Conclusie

Kortom, de voordelen van inheemse planten in je tuin zijn legio. Ze zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden voor beginnende tuiniers, ze hebben minder water en kunstmest nodig dan andere soorten planten, en ze bieden een waardevolle habitat voor de plaatselijke fauna. Als je inheemse planten voor je tuin kiest, zorg er dan voor dat je planten kiest die goed bij je klimaat en streek passen. Met een beetje zorg en aandacht kun je jarenlang genieten van een mooie en duurzame inheemse plantentuin.

Deel deze gids met je vrienden en familie om hen te helpen een onderhoudsarme, goedkope en vooral mooie inheemse tuin te verzorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Geplaatst op: Nov 12, 2022

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele tips voor de verzorging van inheemse planten in je tuin?
Dit zijn de belangrijkste tips: kies de juiste plaats in je tuin, bereid de grond voor op wortelgroei, geef diep en weinig water, en overbemest niet.
Wat zijn de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in de VS?
Enkele van de gemakkelijkste inheemse planten voor je tuin in de VS zijn: Zonnebloemen, Black-eyed Susans, Lupines, Gaillardia's, Guldenroede, Asters en Coneflowers.
Wat zijn de voordelen van het planten van inheemse planten in je tuin?
Enkele voordelen van het planten van inheemse planten in je tuin zijn: ze zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden, ze hebben minder water en meststoffen nodig, en ze vormen een waardevolle habitat voor de plaatselijke fauna.
Waarom zijn inheemse planten belangrijk voor bestuivers?
Inheemse planten zijn belangrijk voor bestuivers omdat ze voedsel en habitat bieden aan de plaatselijke fauna. Inheemse planten zijn doorgaans ook rijk aan stuifmeel, waardoor ze een aantrekkelijke voedselbron vormen voor bestuivers.
Hoe weet ik welke planten inheems zijn in mijn gebied?
Je kunt uitzoeken welke planten inheems zijn in jouw gebied door een betrouwbare bron te raadplegen, zoals het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van jouw staat of een online plantendatabase. Je kunt ook plaatselijke hoveniers of tuinders om advies vragen.
Welke inheemse planten moet ik kiezen voor mijn tuin?
Als je inheemse planten voor je tuin kiest, zorg er dan voor dat je planten kiest die goed bij je klimaat en streek passen. Deze planten maken je tuin tot een geweldige plek voor wilde dieren en zijn onderhoudsarm.
Hoe verzorg ik mijn inheemse planten?
Inheemse planten zijn al aangepast aan het plaatselijke klimaat, dus behalve de grond goed voorbereiden als je ze voor het eerst plant en ze helpen zich te vestigen, hoef je je planten niet actief te verzorgen. Je zult je planten regelmatig moeten terugsnoeien om te voorkomen dat ze zich te veel verspreiden.
Kan ik uitheemse planten in mijn tuin gebruiken met inheemse planten?
Ja, je kunt uitheemse planten in je tuin gebruiken met inheemse planten. Let er bij de keuze van uitheemse planten op dat je die kiest die goed geschikt zijn voor jouw klimaat en streek.
Mag ik pesticiden gebruiken op mijn inheemse planten?
Nee, je moet geen pesticiden gebruiken op je inheemse planten. Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor inheemse dieren en kunnen ook de watervoorziening vervuilen. Probeer natuurlijke methoden van ongediertebestrijding te gebruiken, zoals het planten van begeleidende planten of het vangen van insecten.
Zijn er problemen met het samen kweken van inheemse en niet-inheemse planten?
Ja, als je een invasieve soort naast je inheemse planten plant, kan die de tuin overnemen en de inheemse planten verdringen. Zorg ervoor dat je de planten in toom houdt en voorkomt dat ze zich te ver verspreiden.

Pin deze verzorgtips