Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe maak je je kamerplanten klaar voor de lente?

Alocasia pijlstaartrog in de zon

Hoe maak je je kamerplanten klaar voor de lente?

De lente is één van de opwindendste tijden voor een plantenbezitter! Tijdens de winter zijn je kamerplanten in slaapstand geweest en je hebt waarschijnlijk niet veel groei gezien. Als dat zo was, prijs jezelf dan gelukkig!

Als de lente komt, komen je planten langzaam weer tot leven. Als je in de winter niet veel groei had, maak je dan op voor een explosie van groei in het voorjaar. Je kamerplanten waren in de winter aan het rusten en maken zich klaar om weer te gaan groeien.

Zijn er dingen waar je aan moet denken als de lente voor de deur staat en je je kamerplanten verzorgt? Wat is de beste manier om je voor te bereiden op de lente? Dit zijn een paar leuke vragen en we gaan ze en meer beantwoorden in deze plantenverzorgingsgids.

Dit zijn de belangrijkste onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan behandelen:

  1. Wanneer begint de nieuwe groei?
  2. Hoe kun je je planten voorbereiden?
  3. Welke materialen heb je nodig om je planten te helpen?

Laten we jou en je planten klaarmaken voor de lente, zodat je zo snel mogelijk de nieuwe groei te pakken kunt krijgen!

Wanneer begint de nieuwe groei?

Terug naar boven

Je planten groeien sneller in de lente en de zomer, maar wanneer begint die groei pas echt? Dat is een mooie vraag, want het begint eigenlijk iets vóór de lente. Over het algemeen beginnen je planten op het noordelijk halfrond te groeien rond de laatste week van februari en de eerste 2 weken van maart. Als je op het zuidelijk halfrond bent, zal dit rond de laatste week van augustus en de eerste 2 weken van september zijn. In deze tijd begint de zon sterker te worden en je planten zullen het als eerste merken.

Hoe kun je je planten voorbereiden?

Terug naar boven

Monstera met nieuw blad Monstera met een nieuw blad

Als je je planten van de lente klaarmaakt, moet je aan een paar dingen denken:

  • Verplaats je plant om hem de juiste blootstelling aan zonlicht te geven
  • Verander je bewateringsschema
  • Bemest je plant

Deze 3 dingen zijn heel belangrijk als het erom gaat je plant klaar te maken voor de lente.

Verplaats je plant om hem de juiste blootstelling aan zonlicht te geven

Als je je planten de hele winter hebt gehad, heb je ze misschien dichter bij de ramen gezet. Dit is een mooie manier om je planten in de winter wat extra zonlicht te geven. In de winter is het zonlicht minder fel, zodat je planten vaak niet genoeg zonlicht krijgen op hun "zomerse" plaats. Nu de zon weer sterker wordt, moet je je planten weer naar een donkerder plek verplaatsen. Dit doe je om te voorkomen dat ze te veel aan zonlicht worden blootgesteld.

Om je plant op de lente voor te bereiden, verplaats je hem naar een plek waar hij het zonlicht krijgt dat hij nodig heeft.

Verander je bewateringsschema

Tijdens de winter heb je je plant waarschijnlijk minder water gegeven dan je in de zomer zou doen. In Je kamerplanten water geven in de winter, raadde ik je aan je watergeefgewoonten in de winter te vertragen. Nu zul je precies het tegenovergestelde moeten doen: Je zult je kamerplanten iets meer water moeten geven dan je in de winter deed.

In de lente en de zomer is het warmer in je huis en groeit je plant veel sneller, zodat hij meer vocht verbruikt. Je kunt je plant helpen gezond te blijven in deze tijd door hem wat vaker water te geven. Je zult nog steeds goed op de grond moeten letten en ervoor zorgen dat hij droog is. Je kunt je plant in het voorjaar en de zomer nog steeds te veel water geven.

Om je plant op de lente voor te bereiden, geef je hem vaker water dan je in de winter deed.

Bemest je plant

De lente en de zomer zijn het groeiseizoen voor je kamerplanten. Dit betekent dat je je plant zult moeten helpen door ze extra voedingsstoffen te geven om te groeien. Voor veel planten, waaronder cactussen en vetplanten, is dit de enige tijd van het jaar dat je ze hoeft te bemesten.

Bemest bij het begin van Match (of september op het zuidelijk halfrond) al je cactussen en vetplanten. Ze hebben deze voedingsstoffen nodig om te groeien tijdens de enige tijd dat ze dat kunnen. Je moet ze aan het begin van de zomer nog een keer bemesten.

Voor alle andere planten geldt dat je ze in het voorjaar en de zomer een keer per maand bemest. Zo krijgen ze voldoende voedingsstoffen om in deze tijd te groeien en te gedijen.

Je kunt het bemesten van je planten in de lente beter niet overslaan, want voor veel planten is dit de prime time voor hun groei. De herfst en de winter zijn om uit te rusten, maar de lente en de zomer zijn voor groei, en veel daarvan.

Om je plant op de lente voor te bereiden, bemest je hem.

Welke materialen heb je nodig om je planten te helpen?

Terug naar boven

Planten verpotten Foto door Huy Phan van Pexels

Je weet nu hoe je je planten kunt voorbereiden op de lente! Je kent de hoofdzaken al, maar er zijn nog wat dingen die je misschien moet aanschaffen om het je gemakkelijker te maken. Dit is een korte lijst van dingen die je misschien voor je planten wilt aanschaffen:

  • Een paar nieuwe potten om te verpotten
  • Verse grond voor je planten
  • Meststof om je planten te voeden

Deze zijn allemaal optioneel bij de verzorging van planten in het voorjaar, maar het helpt om ze vroeg op te doen. De verse aarde en nieuwe potten zijn een prima zaak om eerder aan te schaffen, want dan ben je voorbereid op het moment dat je plant uit zijn huidige pot is gegroeid. Als je planten in de lente en de zomer snel beginnen te groeien, zul je waarschijnlijk minstens een paar planten moeten verpotten.

Zoals we al eerder ontdekten, moet je je planten in de lente en de zomer voeden. Het is goed om het jezelf gemakkelijker te maken en al vroeg een soort meststof te krijgen.

Conclusie

De lente komt eraan! Je planten voorbereiden op 6 maanden groei kan de eerste keer moeilijk zijn. Deze gids is er om je te helpen het beste uit de lente en zomer voor je kamerplanten te halen. Er zijn een paar dingen die je moet doen om jezelf en je planten voor te bereiden op deze nieuwe groei. Het kan ook zijn dat je je plant tijdens de groeimaanden naar een andere omgeving moet verplaatsen om er een perfecte groeiomgeving van te maken. In deze gids bespraken we alles waar je aan moet denken als het gaat om je kamerplanten en de komende lente.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: lente, meststof

Geplaatst op: Mar 20, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips