Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe begin je een kruidentuin binnenshuis

Verse basilicum

Hoe begin je een kruidentuin binnenshuis

Als je een tijdje voor kamerplanten hebt gezorgd en je bent op zoek naar een uitdaging, of misschien zoek je gewoon naar extra smaak aan voor je gerechten, dan gaat er niets boven verse kruiden! Ik ben een enorme fan van verse kruiden zoals basilicum en munt om mijn diners en drankjes te verbeteren.

Wist je dat het niet zo moeilijk is om deze kruiden te kweken als je misschien denkt? Word je enthousiast bij de gedachte dat je altijd verse kruiden hebt om in de keuken te gebruiken, of hou je gewoon van de geur? Deze gids is voor jou!

Kruiden en specerijen kopen is gemakkelijk, maar het is altijd een beetje extra bijzonder als je de kruiden zelf gekweekt hebt. In deze gids help ik je graag op weg met het kweken van je kruidentuin binnenshuis. Als je je verse kruiden hebt geproefd in je maaltijden of drankjes, zul je nooit meer terug willen naar het kopen van de kruiden uit de winkel.

Het is niet alleen de smaak die het kweken van je kruiden zal verkopen, maar ook de ongelooflijke geuren die je op elk moment van de dag in en rond je keuken zult hebben.

In deze gids doorlopen we deze stappen om je op weg te helpen met je kruidentuin:

  1. Wat zijn de voordelen van het binnenshuis kweken van kruiden?
  2. Hoe begin je een binnentuin?
    1. Zoek kruiden om te kweken
    2. Vind de perfecte groeiplek
    3. Koop de kweekbenodigdheden
    4. Plant je kruiden
    5. Verzorg je kruiden
  3. Wat zijn de beste kruiden om binnenshuis te kweken?
    1. De populairste kruiden binnenshuis
    2. Smaken en aroma's
    3. Kruiden met veel of weinig onderhoud
    4. Kleinere of grotere kruiden
  4. Hoe kies je een ruimte voor een binnentuin?
    1. Gebruik vensterbanken voor het kweken van kruiden
    2. Gebruik hangende plantenbakken voor het kweken van kruiden
    3. Gebruik slimme tuinen voor het kweken van kruiden
  5. Hoe plant en verzorg je kruiden binnenshuis?
    1. Wat is de beste tijd om kruiden binnenshuis te planten?
    2. Hoe vaak moet je kruiden binnenshuis water geven?
    3. Wat is de ideale grond voor het kweken van kruiden binnenshuis?
    4. Hoe vaak moet je kruiden binnenshuis bemesten?
    5. Hoeveel vochtigheid is ideaal voor het kweken van kruiden binnenshuis?
    6. Wat is de beste temperatuur om binnenshuis kruiden te kweken?
    7. Moet ik kruiden die binnenshuis groeien snoeien?
  6. Hoe weet je dat je binnenkruiden klaar zijn voor de keuken?
    1. Hoe weet ik wanneer mijn kruiden klaar zijn om te oogsten?
    2. Hoe bewaar ik mijn kruiden voor langdurig gebruik?

Laten we beginnen en leren hoe we onze kruiden binnenshuis kunnen gaan kweken!

Wat zijn de voordelen van het binnenshuis kweken van kruiden?

Terug naar boven

Dus je denkt erover om een kruidentuin binnenshuis te beginnen? Je kruiden binnenshuis kweken heeft veel voordelen. Ten eerste heb je met een kruidentuin binnenshuis toegang tot versere en smaakvollere ingrediënten voor je maaltijden, die je kunt oogsten wanneer je ze nodig hebt.

Je kunt geld besparen op de boodschappen door kruiden uit zaden te kweken in plaats van ze elke week vers uit de winkel te kopen. Net als het verzorgen van planten is het kweken van kruiden ook een geweldige manier om te ontspannen en je stressniveau te helpen verlagen.

Diverse kruiden bieden veel gezondheidsvoordelen door hun hoge gehalte aan antioxidanten en geneeskrachtige eigenschappen. Als bonus kunnen kruiden als lavendel, munt en citroenmelisse helpen om insecten op afstand te houden en je huis heerlijk te laten ruiken. Door binnenshuis kruiden te planten, stimuleer je niet alleen gezondere eetgewoonten, maar krijg je ook de kans om te genieten van frisse aroma's in het comfort van je eigen huis.

Een kruidentuin helpt je dus te ontspannen, laat je huis ongelooflijk ruiken en kan je helpen je beter te voelen, maar er is meer! Het hebben van een kruidentuin voegt ook wat groen en textuur toe aan je huis. Combineer deze nieuwe kleuren en texturen met de ongelooflijke geuren en je hebt in een oogwenk het gevoel dat je naar het buitenland bent gereisd!

Maar het beste van dit alles? Je hebt niet veel ruimte nodig om met je kruidentuin binnenshuis te beginnen! Of je nu in de stad woont, in een kleiner appartement, of op het platteland in een ruim huis, er zijn kruidentuintjes in alle soorten en maten die bij jou en je woonruimtes passen!

Hoe begin je een binnentuin?

Terug naar boven

Verse kruiden in de keuken

Als je een kruidentuin in huis wilt beginnen, zijn er verschillende stappen die je moet nemen.

Zoek kruiden om te kweken

Terug naar boven

Eerst moet je beslissen welke kruiden je wilt kweken. Dat kan van alles zijn, van basilicum en oregano tot rozemarijn en tijm. Als je niet zeker weet met welke kruiden je moet beginnen, zoek dan een paar recepten op van gerechten die je graag eet en zoek uit welke kruiden het recept aanbeveelt. Het is geweldig om te beginnen met 2-4 soorten, zodat je altijd wat verse kruiden bij de hand hebt.

Vind de perfecte groeiplek

Terug naar boven

Als je eenmaal wat kruiden hebt uitgezocht die je gaat kweken, is het tijd om te bedenken waar je ze gaat planten. Een goede plek vinden die voldoende (indirect) zonlicht krijgt is belangrijk. Idealiter plaats je je kruiden in een ruimte die zes of meer uren zonlicht per dag krijgt. Een raam op het westen of zuiden is een prima plek. Verderop in deze gids gaan we hier dieper op in.

Koop de kweekbenodigdheden

Terug naar boven

Vervolgens is het tijd om benodigdheden te halen voor het planten van je kruiden. Gelukkig heb je niet veel benodigdheden nodig om te beginnen. Als je regelmatig kamerplanten verzorgt, heb je misschien al alles wat je nodig hebt. De benodigdheden omvatten potgrond en bakken. Afhankelijk van de grootte en het aantal planten kunnen deze bakken variëren van kleine terra cotta potten tot grotere plastic bakken.

Plant je kruiden

Terug naar boven

Na het verzamelen van alle benodigde materialen en benodigdheden is het tijd om te gaan planten! Elk kruid is anders, dus let goed op hun behoeften: sommige hebben volle zon nodig, terwijl andere het beter doen met gedeeltelijke schaduw.

Sommige kruiden hebben vochtige grond nodig, terwijl andere de voorkeur geven aan drogere omstandigheden; sommige kruiden hebben wortels die diep in de grond groeien, terwijl andere slechts ondiepe plekken nodig hebben voor hun wortels om zich naar buiten te verspreiden.

Één van de belangrijkste onderdelen van het planten van je kruiden is om wat ruimte tussen de planten te laten, gebaseerd op hoe groot elk kruid wordt als ze volgroeid zijn, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien zonder de andere planten te beschadigen.

Verzorg je kruiden

Terug naar boven

Als alles eenmaal geplant en bewaterd is, zorg er dan voor dat je je kruiden gedurende hun groeicyclus regelmatig controleert. Snoei ze als ze te groot worden voor de beschikbare ruimte of als ze te veel op elkaar gepakt worden in hun potten.

Let net als bij andere kamerplanten op plagen als bladluis of witte vlieg en op ziekten als echte meeldauw die bepaalde planten kunnen aantasten.

Een fantastische manier om ongedierte te voorkomen is het gebruik van een concept dat companion planting heet of het spuiten van verdunde neemolie op je kruiden. Companion planting is een vorm van tuinieren waarbij je verschillende planten strategisch bij elkaar plant. Sommige planten bieden wederzijdse voordelen aan andere als je ze dicht bij elkaar laat groeien, zoals het aantrekken van nuttige insecten, het weren van ongedierte, of het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Nu je een idee hebt van hoe je met binnen tuinieren kunt beginnen, laten we eens kijken naar een aantal geweldige kruiden om binnen te kweken!

Wat zijn de beste kruiden om binnenshuis te kweken?

Terug naar boven

Verse aromatische kruiden

Nu je een idee hebt gekregen over het beginnen van een kruidentuin, laten we eens kijken welke kruiden voor jou misschien geweldig zijn om mee te beginnen! De beste kruiden om binnenshuis te kweken hangen af van je plantenverzorging en kookgewoonten.

De populairste kruiden binnenshuis

Terug naar boven

Basilicum, munt, tijm, oregano, peterselie en koriander zijn allemaal populaire kruiden voor binnenshuis tuinieren. Al deze kruiden kunnen binnenshuis in potten of bakken worden gekweekt met voldoende licht van een zonnig raam of kunstlicht.

Als je kruiden kiest om binnenshuis te kweken, bedenk dan hoeveel zonlicht de ruimte krijgt en hoeveel vocht de planten nodig hebben. Basilicum bijvoorbeeld geeft de voorkeur aan volle zon, maar verdraagt gedeeltelijke schaduw, terwijl munt goed gedijt op halfschaduwrijke plekken met veel water.

Smaken en aroma's

Terug naar boven

Naast de kweekruimte is het ook belangrijk om na te denken over welke smaken je lekker vindt en wanneer je van plan bent ze te gebruiken. Kruiden als lavendel, rozemarijn en salie zijn ideaal om je huis een aromatisch tintje te geven, terwijl culinaire kruiden als dille, bieslook en laurier heerlijk zijn om mee te koken.

Kruiden met veel of weinig onderhoud

Terug naar boven

Als je een onderhoudsarme plant zoekt die kan gedijen zonder veelvuldig water te geven of te snoeien, overweeg dan kafferlimoen of kerrieblad, beide droogtetolerante soorten die minimale zorg nodig hebben.

Kruiden zoals dragon kunnen wat extra moeite kosten omdat ze zaadjes moeten ontkiemen, maar kunnen toch met succes binnenshuis worden gekweekt als ze de juiste omgeving en regelmatige aandacht krijgen.

Kleinere of grotere kruiden

Terug naar boven

Vergeet tot slot niet de grootte van de bak bij het uitzoeken van je kruidentuin! Door kleinere bakken te kiezen kun je ze gemakkelijker verplaatsen, zodat ze de hele dag door de juiste hoeveelheid licht krijgen, wat essentieel is voor een gezonde groei.

Nu je een idee hebt voor verschillende geweldige kruiden om binnenshuis te kweken, laten we eens kijken hoe je een plek voor ze kunt uitkiezen om in je huis te groeien!

Hoe kies je een ruimte voor een binnentuin?

Terug naar boven

Verse Cilantro

Sommige van de kruiden die je hebt uitgezocht hebben misschien meer zonlicht nodig dan andere, dus laten we uitzoeken welke ruimtes in je huis geweldig zijn voor het kweken van kruiden en welke unieke voordelen deze ruimtes opleveren.

Gebruik vensterbanken voor het kweken van kruiden

Terug naar boven

Een van de meest gebruikte binnenruimtes voor kruidentuinieren is een vensterbank. Vensterbanken bieden veel natuurlijk licht en luchtstroom die kruiden nodig hebben om te gedijen, waardoor ze een ideale plek zijn om je favoriete kruiden te kweken.

Vensterbanken bieden ook gemakkelijk toegang om planten water te geven en te knippen, en geven een goed zicht op de kruiden vanuit het huis. Het nadeel van het gebruik van vensterbanken is dat ze in de zomermaanden nogal heet kunnen worden, wat je kruiden kan beschadigen als je niet oplet.

Een goede manier om je kruiden in de zomer koel te houden is het gebruik van raambekleding of zonneschermen boven vensterbanken die de hele dag direct zonlicht krijgen.

Gebruik hangende plantenbakken voor het kweken van kruiden

Terug naar boven

Naast vensterbanken kun je kruiden ook kweken in hangmanden of andere bakken die aan het plafond of de muren van een binnenruimte hangen.

Hangende plantenbakken zijn niet alleen handig, ze voegen ook een designelement toe aan je woonruimte. Ze geven je ook meer flexibiliteit bij het plaatsen van je planten, omdat je niet beperkt bent tot het vloeroppervlak zoals bij planten in potten.

Gebruik slimme tuinen voor het kweken van kruiden

Terug naar boven

Als je niet veel zonlicht hebt, kun je binnenshuis toch met succes kruiden kweken! Voor die donkere ruimtes kun je slimme tuinen gebruiken. Deze slimme tuinen worden meestal geleverd in kleine plantenbakken of dozen die gemakkelijk kunnen worden weggestopt op planken of die donkere hoeken.

Slimme tuinen geven zichzelf vaak water en hebben een kweeklamp inbegrepen, dus ze zijn onderhoudsarm en helpen je kruiden te kweken in zelfs de donkerste hoekjes van je woonruimtes.

Hoe plant en verzorg je kruiden binnenshuis?

Terug naar boven

Indoor herb garden

Dus je hebt de perfecte plek voor je kruiden gevonden, en nu ben je klaar om ze te planten en te verzorgen tot je ze kunt oogsten. Laten we eens kijken hoe je je kruiden kunt verzorgen en hoe je ze binnenshuis gaat planten!

Wat is de beste tijd om kruiden binnenshuis te planten?

Terug naar boven

Zoals veel kamerplanten is de beste tijd om kruiden te gaan planten in de late winter of het vroege voorjaar. In deze paar weken wordt het zonlicht sterker, gaat de temperatuur buiten geleidelijk omhoog, en gaan de planten hun groeiseizoen in.

Dit is de beste tijd om je kruiden te planten, want dan kunnen ze snel wortels laten groeien en zich voorbereiden op een zomer met veel zonlicht. Omdat het buiten warmer wordt, zal je centrale verwarming minder hard aanstaan, zodat de lucht binnenshuis vochtiger wordt. Dit schept de perfecte groeiomstandigheden voor veel van de populairste kruiden.

Het voorjaar en de zomer zijn ook de beste tijd om al je kruiden te vermeerderen. De stekken zullen zich snel herstellen en binnen 1 of 2 weken wortels laten groeien.

Hoe vaak moet je kruiden binnenshuis water geven?

Terug naar boven

De meeste kruiden hebben liever dat hun grond altijd vochtig is, omdat ze over het algemeen niet veel vocht opslaan in hun stengels en bladeren. Deze kruiden zijn afhankelijk van de grond om hen van vocht te voorzien om te kunnen groeien.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden is om de grond eerst te controleren voordat je water toevoegt. De kruiden hebben graag dat de grond vochtig is, maar niet drassig. Let ten slotte op tekenen van overbewatering, zoals hangende bladeren of geel loof.

Omdat de meeste kruiden de voorkeur geven aan vochtige grond, zul je ze moeten planten in grond die speciaal gemengd is om het grootste deel van de tijd vochtig te zijn. Laten we uitzoeken hoe je dit doet!

Wat is de ideale grond voor het kweken van kruiden binnenshuis?

Terug naar boven

De ideale grond voor kruiden is grond die meerdere dagen vochtig blijft, maar niet zoveel water vasthoudt dat hij zompig wordt. Kruiden zijn ook zeer snel groeiende planten, dus ze hebben veel organisch materiaal in de grond nodig om voldoende voedingsstoffen op te nemen om gezond te blijven.

De ideale grondmix voor kruiden is een mix tussen potgrond, veenmos en perliet. De potgrond en het veenmos voorzien je kruiden van organisch materiaal om ze de energie te geven om te groeien. Het veenmos helpt de grond licht en luchtig te houden, zodat hij na verloop van tijd niet verdicht. Het perliet zorgt voor een uitstekende drainage van de grond, zodat overtollig vocht snel uit de pot of container wordt afgevoerd.

De organisch-rijke grond zal je plant helpen groeien, maar hij zal tijdens het groeiseizoen bemesting nodig hebben om langdurig gezond te blijven. Laten we eens kijken hoe vaak je je binnenkruiden moet bemesten.

Hoe vaak moet je kruiden binnenshuis bemesten?

Terug naar boven

Bemesten is heel belangrijk voor planten om gezond te blijven tijdens het groeiseizoen. In deze tijd van het jaar, in de lente en de zomer, groeien je kruiden heel snel, zodat ze veel energie verbruiken. Ze krijgt een deel van de benodigde voedingsstoffen uit de grond, maar je zult deze voedingsstoffen moeten aanvullen met kunstmest.

In het voorjaar en de zomer moet je je kruiden elke twee tot vier weken bemesten met een verdunde vloeibare meststof. Je kunt vloeibare meststof toevoegen aan het water dat je gebruikt om je plant water te geven, zodat je kruiden de voedingsstoffen sneller opnemen.

Je kunt elke algemene vloeibare meststof gebruiken om je kruiden tijdens het groeiseizoen te helpen groeien. Als je kruidenspecifieke meststoffen kunt vinden, zijn die de ideale keuze.

Hoeveel vochtigheid is ideaal voor het kweken van kruiden binnenshuis?

Terug naar boven

Om je kruiden de beste kans op succes te geven, moet je ze de juiste vochtigheidsgraad geven. De meeste kruiden voor binnenshuis geven de voorkeur aan een luchtvochtigheid van 50%-60%. Gelukkig hebben de meeste huizen van nature al een luchtvochtigheid in dit bereik, dus de kans is groot dat je niets hoeft te doen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Als je huis bijzonder droog is, kun je een luchtbevochtiger gebruiken of bakjes gevuld met water bij je kruiden zetten. Een andere goede manier om de luchtvochtigheid rond je kruiden te helpen verhogen is door ze dicht bij elkaar te zetten, zodat ze vocht kunnen "delen".

Wat is de beste temperatuur om binnenshuis kruiden te kweken?

Terug naar boven

Een ander belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je kruiden het zo comfortabel mogelijk hebben, is om ze gedurende het jaar constante temperaturen te bieden. De meeste kruiden voor binnenshuis geven de voorkeur aan temperaturen tussen 18℃ en 21℃. Net als bij de luchtvochtigheid hebben de meeste huizen deze temperatuur overdag en 's nachts al, dus je hoeft waarschijnlijk niets te veranderen.

Als je je kruiden per ongeluk blootstelt aan te lage temperaturen, kan dat de groei verhinderen. Te hoge temperaturen kunnen verwelking of beschadigde bladeren veroorzaken. Plaats indien mogelijk thermometers rond je leefruimte, zodat je de temperatuur actief in de gaten kunt houden en zo nodig kunt bijsturen.

Moet ik kruiden die binnenshuis groeien snoeien?

Terug naar boven

Het laatste aspect om je kruiden gelukkig en gezond te houden is ze regelmatig te snoeien. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat je planten er netjes uitzien en helpt tegelijkertijd nieuwe groei te bevorderen. Het mooiste van snoeien is dat je de stekken kunt gebruiken bij het koken of ze kunt vermeerderen om nieuwe planten te kweken.

Als je merkt dat je kruiden pootachtig of hoog worden, knijp dan gewoon de pootachtige stengels net onder een knooppunt af. Zorg er echter voor dat je niet meer dan 30% van de plant in één keer verwijdert, want dat kan stress veroorzaken bij je kruid.

Hoe weet je dat je binnenkruiden klaar zijn voor de keuken?

Terug naar boven

Kruiden drogen na de oogst

Nu het beste deel van het verzorgen van kruiden, althans voor mij, ze gebruiken in de keuken! Maar hoe weet je dat je kruiden klaar zijn om geoogst te worden? Laten we dat eens uitzoeken!

Hoe weet ik wanneer mijn kruiden klaar zijn om te oogsten?

Terug naar boven

Weten wanneer je kruiden klaar zijn om te oogsten is een belangrijke stap om ze te bewaren voor langdurig gebruik. Om het ideale moment te vinden om je kruiden te plukken, let je op de grootte en de kleur van de bladeren. Over het algemeen zijn de meeste kruiden klaar om te oogsten als hun bladeren volgroeid zijn en hun kleur levendig is geworden. De smaak van de kruiden zal ook op zijn hoogtepunt zijn vlak voordat ze geoogst worden.

Als het tijd is om je kruiden te oogsten, kun je verse kruiden gebruiken in je recepten of je kunt ze bewaren voor langdurig gebruik. Dit is een geweldige manier om vele maanden van je kruiden te genieten. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen!

Hoe bewaar ik mijn kruiden voor langdurig gebruik?

Terug naar boven

Als je kruiden eenmaal hun primeur hebben bereikt, is het belangrijk ze snel te conserveren, zodat je er later nog van kunt genieten. Een populaire manier om kruiden te bewaren is door ze te drogen. Je kunt dit doen door ze uit te leggen op een bakplaat of de bossen ondersteboven op te hangen in een warme en droge ruimte met veel ventilatie, zoals een zonnige vensterbank of een afgeschermde veranda.

Als de kruiden helemaal droog zijn, verkruimel ze dan in kleine stukjes en bewaar ze in een luchtdicht bakje, weg van direct licht en warmtebronnen. Deze methode werkt het beste voor winterharde kruiden als oregano, tijm, rozemarijn en lavendel.

Je kunt kruiden ook bewaren door ze in te vriezen of te koelen. Invriezen vereist meestal dat je de kruiden eerst blancheert in kokend water voordat je ze in diepvrieszakjes of -bakjes doet. Dit voorkomt dat ze slap worden of verkleuren terwijl ze in de kou worden bewaard.

Zachtbladige kruiden als peterselie, koriander, munt, bieslook en basilicum kunnen ook worden ingevroren, maar hoeven niet vooraf te worden geblancheerd - deze moeten in plaats daarvan fijngehakt worden en in met water gevulde ijsblokjesbakjes worden gedaan, voordat ze worden ingevroren tot blokjes die dan tijdens het koken gemakkelijk in recepten kunnen worden gedaan.

Door een van deze methoden te kiezen, kun je vele maanden van je eigen kruiden genieten, zelfs als de omstandigheden niet meer goed zijn voor verse kruiden!

Conclusie

Je eigen kruidentuin beginnen is gemakkelijker dan je denkt! Het kost niet veel tijd of moeite, zolang je de tips uit deze gids volgt. Er zijn honderden verschillende soorten om uit te kiezen, zodat je er een kunt vinden die bij je smaak en voorkeuren past. Of je nu op zoek bent naar een manier om geld te besparen op verse producten of gewoon meer groen in je huis wilt, het hebben van een kruidentuin is een geweldige keuze.

Zelfs als je in een kleine ruimte woont, kun je binnenshuis verse kruiden kweken. Je hebt geen grote kas nodig om de beste ingrediënten in de keuken te hebben!

Bovenal zijn kruiden gemakkelijk binnenshuis te kweken, waardoor ze ideaal zijn voor beginners. Zelfs als je in een klein appartement in de stad woont, kun je gemakkelijk genieten van de voordelen van een kruidentuin binnenshuis, omdat de meeste kruiden minimale zorg en aandacht nodig hebben, en in bijna elke container zullen gedijen.

Deel deze gids met je vrienden en familie om hen te helpen hun indoor kruidentuin te beginnen en vertel hen over alle voordelen van het thuis kweken van kruiden!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vochtminnend, luchtvochtigheid

Geplaatst op: Jan 28, 2023

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste kruiden om binnenshuis te kweken?
Enkele van de beste kruiden voor binnenshuis tuinieren zijn basilicum, munt, tijm, peterselie, koriander, bieslook en oregano.
Kan ik kruiden kweken in mijn appartement?
Ja, je kunt kruiden kweken in een appartement, zolang je maar een zonnige vensterbank hebt of de mogelijkheid om voor kunstlicht te zorgen.
Hoe vaak moet ik mijn kruidentuin binnenshuis water geven?
De frequentie van water geven hangt af van de specifieke kruiden die je kweekt en de omstandigheden in je huis. Het is belangrijk om de grond constant vochtig te houden, maar niet drassig. Een goede vuistregel is om te wachten tot de bovenste centimeter van de grond droog is voordat je water geeft.
Kan ik kruiden in potten kweken of moeten ze in de grond?
Je kunt kruiden kweken in potten het is de meest gebruikelijke manier om ze binnenshuis te kweken. Zorg dat de pot een goede drainage heeft en gebruik een goed drainerende grondmix.
Hebben binnenkruiden meststoffen nodig?
Hoewel binnenkruiden kunnen overleven zonder kunstmest, zullen ze beter groeien met kunstmest. Gebruik tijdens het groeiseizoen elke twee tot vier weken een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof.
Hoeveel licht hebben binnenkruiden nodig?
De meeste kruiden hebben minstens zes uur helder, indirect licht per dag nodig. Als je geen zonnige vensterbank hebt, kun je dat aanvullen met kunstlicht.
Hoe weet ik wanneer mijn kruiden klaar zijn om te oogsten?
De timing hangt af van het specifieke kruid, maar de meeste kruiden kunnen worden geoogst als ze genoeg bladeren hebben om af te snijden zonder de plant te beschadigen.
Wat moet ik doen als mijn binnenkruiden pootachtig of hoog worden?
Pootachtige of hoge groei kan veroorzaakt worden door een gebrek aan voldoende licht. Zet je kruiden dichter bij een lichtbron of vul ze aan met kunstlicht. Je kunt ook de toppen van de planten terugknijpen om een meer bossige groei te bevorderen.
Kan ik kruiden kweken in de winter?
Sommige kruiden kunnen het hele jaar door binnenshuis worden gekweekt, terwijl andere het moeilijk hebben bij weinig licht of koele temperaturen in de winter.
Hoe bewaar ik mijn kruiden voor langdurig gebruik?
Je kunt kruiden bewaren door ze te drogen, in te vriezen of er kruidenolie of -azijn van te maken. Zorg ervoor dat je de kruiden op hun hoogtepunt oogst en behandel ze voorzichtig om de meeste smaak en aroma te behouden.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners