Download als PDF
Home Verzorgtips Wat zijn tekenen van te veel zonlicht op planten?

Bananenplant met zonnebrand op zijn blad

Wat zijn tekenen van te veel zonlicht op planten?

Misschien heb je al eens naar je plant gekeken en gedacht, waarom ziet het er slecht uit? Wat doe ik verkeerd? Je ziet gele, bruine, of verdroogde bladeren en denkt dat je je plant niet genoeg water geeft. Als je de grond controleert, merk je dat het nog vochtig is, dus het kan geen kwestie van water geven zijn. Maar wat is het? Het kan zijn dat je plant te veel zonlicht krijgt!

Als je een beginnende plantenbezitter bent, dan ben je misschien niet bekend met de tekenen van te veel zonlicht op kamerplanten. Net als mensen hebben planten zonlicht nodig - maar alleen met mate. Als je planten te veel zonlicht krijgen, beginnen ze symptomen te vertonen om je te vertellen dat het niet zo goed met ze gaat. In deze plantenverzorgingsgids gaan we de tekenen van te veel zonlicht op kamerplanten bekijken, zodat je ze vroegtijdig kunt herkennen en schade aan je mooie kamerplanten kunt voorkomen.

Hier zijn enkele tekenen dat je planten te veel zon krijgen:

Voor we de tekenen van te veel zonlicht voor je plant bekijken, laten we eerst een andere veel voorkomende oorzaak voor deze symptomen uitsluiten: een dorstige plant.

Laten we aan de slag gaan met deze plantenverzorgingsgids!

Heeft je plant dorst of krijgt het te veel zonlicht?

Terug naar boven

Voor we de verschillende symptomen wat nader bekijken, wil ik nog even opmerken dat deze symptomen ook kunnen betekenen dat je plant gewoon een beetje water nodig heeft. Tekenen van te veel zonlicht lijken sterk op tekenen van een dorstige plant. Ga dus, voor je je plant gaat verplaatsen, na of de grond kurkdroog is. Als het helemaal droog is, is het goed om te proberen je plant water te geven voor je verder gaat met de rest van deze plantenverzorgingsgids.

Een veel voorkomende manier waarop beginnende plantenbezitters hun planten per ongeluk doden is echter door hun planten water te geven voordat ze nagaan of ze extra water nodig hebben. Daarom is het heel belangrijk om te controleren of de grond droog is voor je je plant water begint te geven.

Als je merkt dat de grond nog vochtig is, weet je dat je plant last heeft van te veel zonlicht. Laten we nu eens wat meer kijken naar de meest voorkomende tekenen die je plant kan vertonen als het te veel zonlicht krijgt!

De bladeren worden geel en/of bruin

Terug naar boven

Anthuriumblad met brandvlekken

Een van de meest voorkomende tekenen van te veel zonlicht op kamerplanten is bladverbranding. Dit is wanneer de bladeren van de plant bruin of geel worden, en ze kunnen zelfs aan de randen beginnen op te krullen. De kleuren van de bladeren veranderen omdat de intense hitte van de zon de bladeren kan verschroeien, waardoor de kleur verandert. Als je dit met je planten ziet gebeuren, is dat een goede aanwijzing dat ze te veel zon krijgen.

De bladeren verwelken of krullen op

Terug naar boven

Verdorde jasmijnbladeren Een ander teken dat je plant te veel zonlicht krijgt is verwelking. Dit is wanneer de bladeren van de plant naar beneden hangen, alsof ze moe of dorstig zijn. Verwelking gebeurt als de plant niet genoeg water in diens stengels en bladeren heeft, waardoor ze gaan hangen.

Verwelking is ook een veel voorkomend symptoom voor planten die ofwel dorstig zijn ofwel last hebben van wortelrot. Verwelking kan een plant vrij snel doden, maar je kunt je plant helpen door het extra water te geven als het dorst heeft, het te vermeerderen als je met wortelrot te maken hebt, of het naar een iets donkerder plaats in je huis te verplaatsen.

Wat kun je doen als je plant te veel zonlicht krijgt?

Terug naar boven

Als je plant te veel zonlicht krijgt, kun je het naar een donkerdere plek verplaatsen of achter een dun gordijn plaatsen. Dit dunne gordijn zal een beetje zonlicht door moeten laten. Alle planten hebben nog steeds licht nodig, sommige alleen een beetje minder. Je kunt ook vaker water geven om te helpen voorkomen dat het te heet wordt, maar pas als de bovenkant van de grond weer droog is. Als je je plant eerder water geeft, loop je het risico dat je plant te veel water krijgt.

Moet je de knapperige bladeren van je plant afknippen?

Terug naar boven

Droge bladeren op een Parlor Palm

Als de bladeren van je plant bruin of geel beginnen te worden en ze ook aan de randen opkrullen, kun je je afvragen of je deze knapperige bladeren moet afknippen.

Als je het alleen hebt over het bijknippen van de knapperige randen van het verder groene en gezonde blad, is dit helemaal prima. Let op dat je bij het bijknippen van de bruine randen niet in de groene delen van het blad knipt en alleen de bruine randen eraf haalt. Door de dode delen van het blad af te knippen, verminder je ook nog eens het aantrekken van ongedierte.

Als je het echter hebt over het afsnijden van het hele blad, is het antwoord: nee, dat moet je niet doen! Als je deze knapperige bladeren afknipt, verwijder je ook het deel van het blad dat nog groen en gezond is. Dit betekent dat de plant nog harder moet werken om nieuwe bladeren te produceren, wat erg belastend kan zijn voor de plant. Het is beter om je plant gewoon naar een schaduwrijker plekje te verplaatsen.

Conclusie

Nu je weet hoe je tekenen van te veel zonlicht kunt herkennen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Als je planten één van de door mij genoemde symptomen vertonen, begin dan met ze naar een donkerdere plek te verplaatsen en geef ze wat tijd om te herstellen. Als ze weer gezond geworden zijn, kun je ze langzaam weer aan meer zonlicht blootstellen om de sweet spot te vinden! Deel deze plantenverzorgingsgids zeker met je vrienden en familie, zodat zij hun planten ook gezond kunnen houden!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: crisis

Geplaatst op: Aug 14, 2022 Bijgewerkt op: Aug 17, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele tekenen dat een plant te veel zonlicht krijgt?
De meest voorkomende tekenen dat een plant te veel zonlicht krijgt zijn verwelkende bladeren, bruine bladpunten of -randen, en verschroeiing.
Waarom verwelken planten als ze te veel zonlicht krijgen?
Bladeren verwelken als ze te veel zonlicht krijgen, omdat de plant door de hitte van de zon niet snel genoeg water kan doorlaten. Dit kan tot gevolg hebben dat de bladeren uitdrogen en afsterven.
Waarom worden bladeren bruin als ze te veel zonlicht krijgen?
Bladeren worden bruin als ze te veel zonlicht krijgen, omdat de plant niet genoeg chlorofyl kan produceren om te fotosynthetiseren. Zonder fotosynthese kunnen de bladeren niet het voedsel produceren dat de plant nodig heeft om te overleven en zullen ze sterven.
Waarom verschroeit een plant als het te veel zonlicht krijgt?
Een plant verschroeit als het te veel zonlicht krijgt omdat de bladeren verbranden door de grote hitte van de zon. Verschroeide bladeren zien er vaak zwart of verkoold uit en voelen knapperig aan.
Wat kan ik doen als mijn plant te veel zonlicht krijgt?
Als je plant te veel zonlicht krijgt, kun je het naar een schaduwrijke plek verplaatsen of er een schaduwdoek of dun gordijn overheen leggen tot het zich herstelt.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners