Download als PDF
Home Verzorgtips Een beginnersgids voor het bemesten van je kamerplanten

Kamerplanten voeding

Een beginnersgids voor het bemesten van je kamerplanten

Als je nieuw bent in de wereld van de kamerplanten, weet je misschien niet dat bemesting een belangrijk onderdeel is van het gezond houden van je planten. Veel plantenbezitters denken dat zolang ze hun planten regelmatig water geven en veel zonlicht, ze zich geen zorgen hoeven te maken over het bemesten van hun kamerplanten.

Dit is echter niet waar. In deze plantenverzorgingsgids bekijken we alles wat je als beginnende tuinier moet weten over het bemesten van je kamerplanten. In deze plantenverzorgingsgids gaan we deze onderwerpen bekijken:

 1. Hoe breng ik meststoffen aan op mijn kamerplanten?
 2. Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten bemesten?
 3. Kan ik mijn kamerplanten te veel bemesten?
 4. Welke soorten plantenvoeding zijn het beste voor kamerplanten?
  1. Kun je plantenvoeding voor specifieke planten gebruiken voor andere planten?
  2. Welk type meststof is het beste voor mijn plant?
 5. Zijn er kamerplanten die geen bemesting nodig hebben?
 6. Kan ik plantenvoeding voor buiten gebruiken voor kamerplanten?
 7. Hoe weet ik of mijn kamerplant meer bemesting nodig heeft?
 8. Kan ik mijn kamerplanten bemesten met keukenafval of compost?

Dus maak je klaar - het is tijd om je groene vingers los te laten met onze beginnersgids voor het bemesten van je kamerplanten!

Hoe breng ik meststoffen aan op mijn kamerplanten?

Terug naar boven

In het begin, als je voor het eerst plantenvoeding krijgt om je plant te voeden, kan het een beetje verwarrend zijn hoe je de voeding moet aanbrengen. Hoe je de plantenvoeding aanbrengt hangt af van het type voeding, dus laten we eens kijken naar de verschillen.

De meeste kamerplantenmeststoffen zijn er in wateroplosbare of korrelvorm. Als je een in water oplosbare plantenvoeding gebruikt, kun je die mengen met water en over de grond rond je planten gieten, of oplossen in een gieter voordat je je planten water geeft. Meststoffen in korrelvorm kun je door de grond rond je planten mengen, maar pas op dat je niets op de bladeren krijgt, want dat kunnen ze verbranden.

In het algemeen is het belangrijk om geen plantenvoeding op de bladeren van je plant te krijgen, want dat kunnen ze verbranden. Breng de voeding direct op de grond aan voor een optimaal resultaat. Als je je plant regelmatig bemest, is het belangrijk om de aanwijzingen bij je meststof te volgen, want de dosering kan sterker of zwakker zijn. Laten we eens kijken waarom die dosering belangrijk is!

Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten bemesten?

Terug naar boven

Meststof toevoegen aan water

Het aantal keren dat je je kamerplanten bemest is belangrijk voor de gezondheid van de plant. Als je je plant niet vaak genoeg bemest, groeit het misschien niet zo groot of zo snel, en kan het ziek worden van insecten. Maar als je te veel bemest, kan dat de wortels schaden en de plant zelfs doden.

Gemiddeld moet je je kamerplanten in de lente en zomer eens in de 2 tot 4 weken bemesten, en in de herfst en winter helemaal niet. Hoe vaak je je plant bemest hangt natuurlijk af van het soort plant dat je verzorgt en het soort voeding dat je gebruikt.

Als je chemische plantenvoeding gebruikt, moet je de aanwijzingen op het etiket volgen over hoe vaak je ze moet toepassen, want dit soort plantenvoeding kan de wortels van je plant verbranden als je ze te veel of te vaak toepast. Als je natuurlijke of organische voeding gebruikt, moet je je planten misschien vaker bemesten, omdat ze een lager gehalte aan voedingsstoffen bevatten.

Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan je kamerplanten en hoe het met ze gaat. Controleer ze af en toe om te zien of je je bemestingsroutine moet veranderen. Als de plant er gezond uitziet, verander dan niets, je doet het fantastisch!

Als de plant er niet gezond uitziet, heeft het misschien meer mest nodig. Tekenen dat de plant niet gezond is zijn gele bladeren of langzame groei. Probeer, voordat je opnieuw bemest, terug te denken aan de laatste keer dat je je plant bemestte, want je moet je plant niet vaker dan 1-2 keer per maand bemesten. Als je het onlangs bemest hebt, kan er een ander probleem zijn.

Kan ik mijn kamerplanten te veel bemesten?

Terug naar boven

Je hebt dus je plantenvoeding en je plant 1-2 keer bemest. Maar nu vraag je je af of je je plant te veel kunt voeden. Helaas kun je je plant te veel voeden en dit kan je plant doden als je niet oppast. Maar wees niet bang: één of twee keer te veel bemesten zal je plant niet doden!

Zoals alles in het leven is de sleutel tot het goed bemesten van je kamerplant dat je dat met mate doet. Te veel van het goede kan in feite slecht zijn. Hetzelfde geldt voor het bemesten van je planten. Als je je plant consequent overbemest hebt, wat betekent dat je het een aantal maanden achter elkaar te veel bemest hebt, kun je symptomen van overbemesting aan je plant gaan zien. Als je ziet dat de bladeren van je planten bruin of geel worden, dan is dat een aanwijzing dat je ze te veel meststoffen hebt gegeven en dat je daar onmiddellijk mee moet stoppen.

Als je je planten maandenlang overbemest, krijgt je plant te maken met verschillende andere problemen, waaronder verzwakte stengels. Als je je planten te veel plantenvoeding geeft, kan het ze belemmeren om de voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben. Zonder de juiste voedingsstoffen zal je plant niet kunnen overleven en uiteindelijk sterven. Het is dus heel belangrijk om in de gaten te houden hoeveel kunstmest je gebruikt en ervoor te zorgen dat je niet overdrijft!

Welke soorten plantenvoeding zijn het beste voor kamerplanten?

Terug naar boven

Meststokjes

Als je ooit de verschillende meststoffen bij een plantenwinkel hebt gezien, ben je misschien een beetje in de war geraakt over welke je nodig hebt en welke het beste werkt voor jouw plant. Er zijn veel verschillende soorten plantenvoeding, sommige zijn voor bloemen, andere voor vetplanten of bomen. Er zijn niet alleen plantenvoeding voor verschillende planten, maar er zijn ook verschillende soorten voeding: vloeibare, vaste staafjes en zelfs kleine balletjes.

Kun je plantenvoeding voor specifieke planten gebruiken voor andere planten?

Terug naar boven

Wat is de juiste voeding voor jou en je plant? Maakt het uit of je voor een boom een meststof voor vetplanten gebruikt? Wat is het verschil tussen deze meststoffen? Laten we op onderzoek uitgaan!

De verschillende meststoffen voor verschillende soorten planten zijn prima te gebruiken voor andere planten. Deze bevatten allemaal dezelfde 3 ingrediënten: stikstof, fosfor en kalium. Deze ingrediënten staan bekend als NPK en worden weergegeven op de meststof die je hebt gekocht. Je ziet bijvoorbeeld 7-2-7 staan, wat 7% stikstof, 2% fosfor en 7% kalium is.

Elke plant geeft de voorkeur aan andere NPK-verhoudingen, maar ze hebben allemaal wat van elk van deze nodig. Daarom zullen de specifieke plantenmengsels het beste werken voor die specifieke plant en nog steeds werken (maar minder effectief) voor andere planten.

Welk type meststof is het beste voor mijn plant?

Terug naar boven

Vloeibare meststoffen zijn een geweldige optie voor kamerplanten omdat ze gemakkelijk door de bodem kunnen worden opgenomen en snel voedingsstoffen leveren. Vloeibare meststoffen lossen snel op en kunnen sneller bij de wortels van kamerplanten komen, waardoor ze de essentiële voedingsstoffen meteen kunnen opnemen.

Maar ook korreltjes of stokjes zijn gunstig voor kamerplanten. Dit zijn langzaam vrijkomende meststoffen en gaan dus langer mee dan vloeibare plantenvoeding, waardoor kamerplanten maandenlang een constante toevoer van voedingsstoffen krijgen.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan vloeibare voeding, omdat het veel gemakkelijker is te onthouden welke plant de laatste paar weken is bemest dan een plant bij te houden die 3 maanden geleden is bemest met een langzaam vrijkomende meststof.

Als je geïnteresseerd bent om meer te lezen over welke meststof het beste is voor je kamerplanten, kijk dan eens op "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Zijn er kamerplanten die geen bemesting nodig hebben?

Terug naar boven

Cactus in een terra cotta pot

Je weet dus dat je je planten voeding moet geven, maar misschien wil je je planten liever niet bemesten. Nu vraag je je misschien af of er planten zijn die nooit bemest hoeven te worden en er toch geweldig uitzien! Gelukkig zijn er, zelfs voor degenen die hun planten liever niet bemesten, nog steeds geweldige planten die je kunt verzorgen!

Planten als vetplanten en cactussen hoeven niet bemest te worden om gezond te blijven. Deze planten groeien in grond/zand dat bijna geen voedingsstoffen bevat, dus zijn ze gewend om dit niet uit de grond te krijgen. In plaats daarvan krijgen deze planten wat voedingsstoffen uit de regen die van nature valt. Deze planten blijven er geweldig uitzien, zelfs als je ze nooit bemest.

Kan ik plantenvoeding voor buiten gebruiken voor kamerplanten?

Terug naar boven

Vraag je je af of je plantenvoeding voor buiten aan je kamerplanten kunt geven? Hoewel het mogelijk is, is het belangrijk dat je je bewust bent van het type meststof en hoeveel je moet toepassen. Plantenvoeding die speciaal voor kamerplanten zijn gemaakt bevatten niet zo veel voedingsstoffen als plantenvoeding voor buiten, dus je moet heel voorzichtig zijn met de dosering om te voorkomen dat je je planten overbemest.

Als je besluit plantenvoeding voor buiten te gebruiken voor kamerplanten, kun je het beste voorzichtig experimenteren met één plant om de juiste dosering te vinden. Je kunt de meststof het beste gebruiken volgens de aanwijzingen op de fles of doos en kijken hoe je plant erop reageert. Als je tekenen begint op te merken dat je plant overbemest is, zoals gele bladeren en verbrande bladpunten, moet je de dosering verlagen en het opnieuw proberen.

Buitenmest is vaak sterker dan kamerplantenmest. Maar er is een tweede ding dat je in gedachten moet houden: kamerplanten die binnen gekweekt worden zullen minder meststoffen nodig hebben dan planten die buiten groeien, omdat ze minder licht krijgen en dus langzamer groeien.

Sommige kamerplanten hebben zeer delicate eigenschappen of gevoelige wortels die niet tegen buitenmest kunnen. Om ervoor te zorgen dat je plant gezond blijft, kun je beter een speciale meststof gebruiken die speciaal voor kamerplanten is gemaakt, zodat het je plant niet schaadt.

Hoe weet ik of mijn kamerplant meer bemesting nodig heeft?

Terug naar boven

Vloeibare meststof

We hebben gekeken naar hoe te veel kunstmest slecht kan zijn voor planten, maar wat als ze er niet genoeg van krijgen? Laten we eens kijken naar enkele signalen die je plant je kan geven om je te vertellen dat het meer voedsel nodig heeft!

Heb je gemerkt dat een van je kamerplanten er niet zo geweldig uitziet? Als hun bladeren geel worden, de plant groeit niet veel, of de stengels zijn zwak - dan kan dat betekenen dat je kamerplant meer voeding nodig heeft. Probeer wat toe te voegen en kijk of dat helpt.

Als je je kamerplanten op hun best wilt houden, is het belangrijk om de grond af en toe te controleren. Als die er droog of stoffig uitziet, krijgt je plant misschien niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Het toevoegen van een meststof voor kamerplanten kan de voedingsstoffen leveren om ze gezond te houden en te laten groeien!

Door je plant af en toe te controleren en uit te kijken naar tekenen dat je plant meer mest nodig heeft, kun je mogelijke problemen vroegtijdig opvangen en je planten bemesten voordat er echt schade kan ontstaan.

Kan ik mijn kamerplanten bemesten met keukenafval of compost?

Terug naar boven

Keukenafval of compost gebruiken is een goedkope manier om je planten te voeden, maar is dit wel goed om te doen? Zullen je kamerplanten hierdoor goed groeien? Laten we het uitzoeken!

Als je je kamerplanten een extra impuls wilt geven, kunnen keukenresten en compost geweldige bemestingsbronnen zijn. Je moet echter voorzichtig zijn bij het gebruik ervan - meng de compost goed, test de grond op de juiste pH-waarde, en begin met een lagere dosering. Blijf de grond regelmatig testen en verhoog de dosering geleidelijk tot je de perfecte hoeveelheid voor je plant hebt gevonden! Zo voorkom je problemen met overbemesting of voedingsstoffenverbranding.

Technisch gezien kun je dus je keukenresten gebruiken om je planten te voeden, maar het is veel gemakkelijker en veiliger om een meststof te kopen die bedoeld is om je kamerplanten te voeden.

Conclusie

Kamerplanten bemesten kan lastig zijn, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen kun je ervoor zorgen dat je kamerplanten gezond blijven. Je moet altijd de instructies op elke meststof lezen voordat je het toepast, zodat je niet te veel of te weinig geeft.

Voor een gemakkelijke manier om kamerplanten te bemesten zonder je zorgen te maken over overbemesting, gebruik je binnenshuis plantenspecifieke voeding in plaats van die voor buiten. Keukenresten en compost zijn ook mogelijkheden om planten te voeden als je ze voorzichtig gebruikt - vergeet alleen niet om de grond regelmatig te controleren op pH-waarde! Met deze tips in gedachten zul je al je kamerplanten op hun best kunnen houden!

Zorg ervoor dat je deze plantenverzorgingsgids deelt met je vrienden en familie om hen te helpen hun planten gelukkig en gezond te houden!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Dec 24, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe breng ik meststoffen aan op mijn kamerplanten?
Bemesting van kamerplanten is vrij eenvoudig. Afhankelijk van het type meststof dat je gebruikt, kan het zo eenvoudig zijn als het mengen van vloeibare kamerplantenvoeding met water en dit direct op de kamerplantengrond of -bladeren aanbrengen, of het strooien van korrelige kamerplantenmest op de grond van de kamerplant en dit lichtjes inwerken.
Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten bemesten?
De frequentie waarmee kamerplanten bemest moeten worden hangt af van verschillende factoren, waaronder het type kamerplant, de omgeving waarin het gekweekt wordt, en het type meststof dat gebruikt wordt. In het algemeen moet je je kamerplant in het voorjaar en de zomer eenmaal per maand bemesten.
Kan ik mijn kamerplanten te veel bemesten?
Ja, je kunt kamerplanten te veel bemesten. Te veel kunstmest kan leiden tot vergiftiging door voedingsstoffen, waardoor de bladeren van kamerplanten bruin of geel worden en de plant uiteindelijk zelfs kan sterven.
Welke soorten meststoffen zijn het beste voor kamerplanten?
Zowel vloeibare als korrelige kamerplantenmeststoffen kunnen effectief zijn om kamerplanten te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben. De sleutel is het vinden van de juiste formule voor je kamerplanten en het gebruik ervan zoals voorgeschreven.
Zijn er kamerplanten die geen bemesting nodig hebben?
Ja, sommige kamerplanten hoeven niet bemest te worden. Daartoe behoren cactussen, vetplanten en de meeste varens van kamerplanten. Deze kamerplanten zijn aangepast aan een voedselarme omgeving en hebben geen extra bemesting nodig om te overleven.
Kan ik buitenmeststoffen gebruiken voor kamerplanten?
Ja, je kunt buitenmeststoffen gebruiken voor kamerplanten. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de soorten kamerplanten die je hebt, de omgeving waarin ze groeien en het type meststof dat gebruikt wordt allemaal een rol spelen bij het bepalen hoe vaak kamerplanten bemest moeten worden.
Hoe weet ik of mijn kamerplant meer bemesting nodig heeft?
Als je kamerplant niet floreert, bleek of slap lijkt, een zwakke groei en kleine bloemen heeft, of vergelende bladeren met verbrande punten heeft, kan dat een teken zijn dat het meer bemesting nodig heeft.
Kan ik mijn kamerplanten bemesten met keukenafval of compost?
Ja, je kunt keukenresten of compost gebruiken om kamerplanten te bemesten. Bij het gebruik van keukenresten of compost is het belangrijk dat het materiaal wordt afgebroken voordat het wordt toegepast en dat het geen schadelijke ziekteverwekkers bevat.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners