Download als PDF
Home Verzorgtips Alles wat je moet weten over afwateringsgaten in plantenpotten

Drainagegat in een terracotta pot

Alles wat je moet weten over afwateringsgaten in plantenpotten

Moet je een pot met afwateringsgaten nemen of moet je er een nemen die geen afwateringsgaten heeft? Hebben alle planten een pot met afwateringsgaten nodig of kun je ook die geweldige pot nemen die er geen heeft? Drainagegaten kunnen voor veel beginnende plantenbezitters nogal verwarrend zijn, want alle planten hebben toch een drainagegat nodig?!

In deze plantenverzorgingsgids bekijken we alles wat je moet weten over drainagegaten. Aan het eind van deze gids weet je precies hoe je de twee verschillende soorten potten voor je kamerplanten kunt gebruiken.

Er zijn een paar dingen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Waar zijn afvoergaatjes in potten voor?
  2. Hoe kun je planten laten groeien in een pot zonder afwateringsgaten?
  3. Hoe kun je afwateringsgaten in potten bedekken?
  4. Welke planten hebben een pot met afwateringsgaten nodig?
  5. Is één afwateringsgat genoeg?

Laten we de wereld van potten en drainagegaten verkennen en ontdekken hoe je je planten de best passende pot kunt geven!

Waar zijn afwateringsgaten in potten voor?

Terug naar boven

Plantenpot met afwateringsgat

Drainagegaten hebben die naam niet voor niets, want ze zijn er om overtollig water uit de pot af te voeren. Als je je planten water geeft, neemt de grond al het vocht op dat het kan opnemen en de rest zakt naar de bodem van de pot. Hier komen de drainagegaten op de bodem van de pot op: Dit extra vocht druppelt uit de pot.

Dit afvoergat is heel belangrijk voor de gezondheid van je plant. Als het vocht niet uit de pot kan ontsnappen en op de bodem blijft liggen, kan het je plant op verschillende manieren schaden. Je plant kan er te veel water door krijgen. De grond heeft al het vocht opgenomen dat het nodig heeft om je plant goed water te geven, maar er is nog extra vocht achtergebleven. Als de grond niet snel genoeg opdroogt, zal je plant hierdoor overbewaterd raken.

Als je plant te veel water heeft gekregen, kan het nog erger worden, want nu loopt je plant het risico wortelrot te krijgen. Het drainagegat op de bodem van je pot voorkomt al deze nare dingen en helpt je plant.

Afwateringsgaten zijn dus essentieel voor de gezondheid van je plant, dus waarom zijn er potten zonder afwateringsgaten? Laten we daar eens naar kijken en ook ingaan op hoe je deze potten nog steeds kunt gebruiken om je planten in te laten groeien.

Hoe kun je planten laten groeien in een pot zonder drainagegaten?

Terug naar boven

Een plant laten groeien in een pot zonder afvoergat

Drainagegaten zijn erg belangrijk, maar dat betekent niet dat je geen potten kunt gebruiken die geen drainagegaten hebben. Je kunt die potten nog steeds gebruiken, maar je zult een extra stap moeten nemen om je plant gezond te laten blijven.

Er zijn 2 dingen die je kunt doen om overbewatering en wortelrot te voorkomen in potten zonder afvoergat:

  1. Doe een onderlaag van niet-biologisch materiaal in je pot
  2. Gebruik de plastic pot met gaten waar je plant in kwam als verhoogde bodem

Laten we beide manieren snel bekijken, want ze zijn een gemakkelijke manier om die potten zonder afwateringsgaten te gebruiken, en tegelijk je planten tevreden te houden.

Voeg een onderlaag van niet-biologisch materiaal toe aan je pot

Onderlaag van Leca

Zoals we al eerder gezien hebben, kan stilstaand water op de bodem van je pot wortelrot veroorzaken. Maar als je een onderlaag van niet-biologisch materiaal maakt, is er minder kans dat iets gaat rotten.

Je kunt deze onderlaag met allerlei dingen maken, maar mijn favorieten zijn Leca en Smart Gravel. Deze onderlagen tillen de grond van de bodem van je pot, zodat deze niet meer in het water staat.

Gebruik de plastic pot met gaten waar je plant in kwam als verhoogde bodem

De tweede optie die je hebt, is de plastic pot te gebruiken waar je plant in kwam. Deze pot heeft drainagegaten op de bodem, zodat je het gemakkelijk water kunt geven als dat nodig is. Je kunt deze plastic pot in een pot zonder afvoergat zetten, zodat je die soorten potten nog steeds kunt gebruiken.

Als je de plastic pot met gaten in de bodem gebruikt, vangt de pot zonder afwateringsgaten het overtollige vocht op. De buitenste pot vangt het vocht op, maar houdt het ook weg van de grond in de binnenste pot.

Hoe kun je afwateringsgaten in potten bedekken?

Terug naar boven

Steen die het afwateringsgat bedekt

Drainagegaten zijn geweldig voor de gezondheid van je planten, maar ze zijn ook onpraktisch. Als je de pot vaak verplaatst, zul je zien dat er regelmatig potgrond uit de pot valt. Je kunt dit voorkomen door het gat met iets te bedekken.

De drainagegaten kun je het beste bedekken met iets dat geen vocht vasthoudt. Iets als een lap stof houdt vocht vast en het is beter dat je dit niet gebruikt om het gat af te dekken. Een betere optie is een steen of een stuk tuinzeil dat vocht vrij door laat stromen.

Je merkt meteen dat deze objecten het vocht nog steeds laten weglopen, maar geen grond uit de pot laten ontsnappen.

Nu we weten hoe je een pot met en zonder afvoergat gebruikt, laten we eens kijken welke planten het goed doen in een pot een en welke het goed doen in potten zonder.

Welke planten hebben een pot met afwateringsgaten nodig?

Terug naar boven

Veel plantenbezitters geloven dat een pot met een drainagegat bij bepaalde soorten planten gebruikt moet worden. Gelukkig is dit niet per se waar. Zoals we eerder in deze plantenverzorgingsgids gezien hebben, zijn er manieren om in potten goede drainage te krijgen zonder een drainagegat. Daardoor kun je droogteminnende planten laten groeien in een pot met een drainagegat, maar ook in een pot zonder. Als je een droogte minnende plant hebt en je wilt het in een pot zonder afwateringsgat laten groeien, dan kan dat! Zorg ervoor dat je een onderlaag van stenen, Leca, of Smart Gravel in je pot hebt en je bent klaar om die pot te gebruiken.

Er zijn een paar planten die veel van vocht houden, dus je hoeft die onderlaag niet toe te voegen als je dat niet wilt. Sommige van deze planten zijn Vredeslelies of Graslelies. Ze houden van vocht en kunnen het vocht in de grond snel genoeg opnemen om ernstige problemen te voorkomen. Dat veronderstelt wel dat je een pot hebt die de juiste maat heeft voor je plant.

Is één afvoergat genoeg?

Terug naar boven

Je plaatselijke tuinwinkel verkoopt waarschijnlijk een heleboel potten met één afwateringsgat. Je vraagt je misschien af of dat genoeg is om je plant tevreden te houden. Over het algemeen is een enkel afwateringsgaatje in het midden van de pot genoeg. Deze potten hebben vaak een vlakke bodem, waardoor het vocht gelijkmatig naar beneden stroomt naar het afvoergat. Je kunt altijd voorzichtig meer drainagegaten toevoegen als je dat wilt, maar het is niet nodig om de plant gelukkig te maken.

Conclusie

Drainagegaten kunnen verwarrend zijn voor beginnende plantenbezitters. Ze zijn verwarrend, want overbewatering van planten is vrij gemakkelijk, dus waarom zou je een pot nemen die overtollig water in de pot houdt? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je potten zonder afvoergat een eerlijke kans kunt geven. Als je de plastic pot gebruikt waar je plant in kwam en die in de pot zet zonder afwateringsgaten, heb je nog steeds een uitstekende afwatering. Je kunt ook een onderlaag van stenen, Leca, of Smart grind op de bodem van de pot leggen om de plant weg te houden van het overtollige vocht.

Potten met en zonder drainagegaten zijn allemaal geweldig en kunnen voor alle planten gebruikt worden. Potten zonder drainagegaten hebben alleen een paar extra stappen nodig om voor elke plant te werken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: bodem, drainage, water, pot

Geplaatst op: Sep 18, 2021 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips