Home Planten Planten in Leca

Planten in Leca

Planten in Leca

Behalve in aarde kun je je planten ook in allerlei andere groeimediums laten groeien, waaronder Leca. Leca zijn kleine gebakken kleibolletjes die vocht opnemen. Je kunt ze mengen met aarde, maar je kunt je planten ook laten groeien met alleen Leca.

Je kunt een grote verscheidenheid aan planten in Leca laten groeien, maar niet elke plant. Op deze pagina vind je allerlei verschillende planten die ik al met Leca heb gekweekt. Voor elk van deze planten kun je een gids lezen over het kweken van die plant in Leca. Deze gidsen vertellen je zelfs meer over het verpotten van je plant naar Leca.

 1. Alocasia Zebrina
 2. Graslelie
 3. Sansevieria
 4. Begonia
 5. Monstera
 6. Philodendron Birkin
 7. Syngonium
 8. Alocasia Polly
 9. Philodendron
 10. Scindapsus Golden Pothos
 11. ZZ plant
 12. Zamioculcas Raven

1. Alocasia Zebrina

Terug naar boven
De ultieme gids voor Alocasia Zebrina plantenverzorging

In deze ultieme gids behandelen we alles wat je moet weten om je Alocasia Zebrina te kunnen verzorgen. Als je deze tips en trucs gebruikt, kun je je Alocasia Zebrina gezond en mooi houden. De Alocasia Zebrina is echt een prachtige plant die in elke kamer een statement maakt.

Lees meer over de verzorging van een Alocasia Zebrina

2. Graslelie

Terug naar boven
De ultieme gids voor graslelies

Als je van planten houdt die je meteen laten zien wanneer ze niet gelukkig zijn en je heel snel een heleboel babyplantjes geven, is de graslelie de perfecte plant voor jou. Deze plant heeft vaak dorst, dus het is een perfecte plant voor wie zijn planten te veel water geeft. In deze ultieme gids bespreken we hoe je een spin plant kunt verzorgen, hoe je ze kunt vermeerderen, en hoe je de plant uiteindelijk kunt verpotten.

Lees meer over de verzorging van een graslelie

3. Sansevieria

Terug naar boven
De ultieme gids voor Sansevieria plantenverzorging

Sansevieria's zijn heel ongewoon uitziende planten, met zwaarden in plaats van bladeren. Het zijn perfecte planten voor beginnende plantenbezitters die hun planten steeds vergeten. Deze plant overleeft elke lichtinval die je in je huis hebt en zal jarenlang een plantenvriend zijn.

Lees meer over het verzorgen van Sansevieria's

4. Begonia

Terug naar boven
De ultieme gids voor Begonia plantenverzorging

In deze ultieme gids behandelen we alles wat je moet weten om je Begonia's te kunnen verzorgen. Begonia's zien er intimiderend uit, maar zijn in werkelijkheid heel gemakkelijk te verzorgen. Laat je niet misleiden door hun uiterlijk en leer om ze in je huis te laten groeien.

Lees meer over het verzorgen van Begonia's

5. Monstera

Terug naar boven
De ultieme gids voor de verzorging van Monstera planten

Monstera's zijn erg populaire kamerplanten en geweldige planten voor beginnende plantenbezitters. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en zullen niet snel afsterven, ook al is het een tropische plant. In deze ultieme gids gaan we in op onderwerpen als waterbehoefte, lichtbehoefte, bemesting, bodem, en zelfs hoe je ze in Leca kunt kweken.

Lees meer over de verzorging van een Monstera

6. Philodendron Birkin

Terug naar boven
De ultieme gids voor het verzorgen van een Philodendron Birkin

De Philodendron is een zeer beginnersvriendelijke, maar toch exotische kamerplant. Het is een mooie aanwinst voor elke plantenverzameling. De plant is geweldig voor beginners, omdat de plant je laat weten wanneer het niet goed met de plant gaat en ze vertonen niet veel verwarrende symptomen.

Lees meer over het verzorgen van een Philodendron Birkin

7. Syngonium

Terug naar boven
De ultieme plantenverzorgingsgids voor een Syngonium

Syngoniums zijn tropische planten die er in alle vormen en maten zijn. Ze zijn geweldig voor beginnende plantenbezitters omdat deze planten snel groeien en herstellen. Syngoniums hebben prachtige patronen op hun stengels en bladeren, die van elk huis een tropische jungle zullen maken.

Lees meer over de verzorging van een Syngonium

8. Alocasia Polly

Terug naar boven
De ultieme gids voor Alocasia Polly plantenverzorging

In deze ultieme gids behandelen we alles wat je moet weten om je Alocasia Polly te kunnen verzorgen. Als je deze tips en trucs gebruikt, kun je je Alocasia Polly gezond en mooi houden. De Alocasia Polly is echt een prachtige plant die in elke kamer een statement maakt.

Lees meer over de verzorging van een Alocasia Polly

9. Philodendron

Terug naar boven
De ultieme gids voor Philodendron plantenverzorging

Als je van gemakkelijk te verzorgen planten houdt, zul je dol zijn op de Philodendron. Deze plant heeft tropische lianen en klimt graag op dingen om zich heen, net als een Monstera. Hij vraagt niet veel aandacht en is een geweldige plant voor wie niet elke dag een plant water wil geven en een perfect plekje heeft op een indirect verlichte plaats in zijn huis.

Lees meer over de verzorging van een Philodendron

11. ZZ plant

Terug naar boven
De ultieme gids voor de verzorging van ZZ planten

De ZZ Plant (Zamioculcas Zamiifolia) is een beginnersvriendelijke en onderhoudsarme kamerplant die echt een statement kan maken in een kamer. Ze doet het goed op donkere plaatsen in je huis en kan leven op plaatsen waar de meeste andere planten niet zullen groeien. Door hun dikke stengels kunnen ze heel lang (weken) overleven zonder water te krijgen.

Lees meer over de verzorging van een ZZ plant

Zoek je andere planten, ook die je niet in Leca kunt kweken, dan kun je een kijkje nemen bij alle planten waarover we geschreven hebben. Daar laten we je alles zien wat we weten over alle soorten planten, ook de planten die je alleen in de grond kunt kweken.

Veelgestelde vragen

Kan een Alocasia Zebrina in Leca groeien?
Ja, Leca is een prima manier om een Alocasia Zebrina te laten groeien zonder het risico te lopen dat je plant te veel water krijgt.
Kan elke Alocasia plant in Leca groeien?
Ja, elke Alocasia plant kan in Leca groeien. De Leca helpt om de plant goed water te geven en zolang je bij het water geven hydroponics voeding aan het water toevoegt, zal de plant gelukkig en gezond zijn.
Hoe stek je een Alocasia Zebrina?
Je kunt een Alocasia Zebrina stekken door de plant te splitsen. Dit betekent dat je de bollen van de wortels van de moederplant kunt afhalen en ze apart tot kleine planten kunt laten uitgroeien.
Wanneer is het juiste moment om een Alocasia Zebrina te verpotten?
Het is de juiste tijd om je Alocasia Zebrina te verpotten als de wortels uit de bodem beginnen te komen. Dit betekent dat de wortels overal binnen in de pot zijn gegaan en dat er maar één uitweg is: de bodem.
Is het moeilijk om een Alocasia Zebrina te verpotten?
Het hoeft niet moeilijk te zijn om een Alocasia Zebrina te verpotten. Als je de plant alleen naar een grotere pot wilt verplaatsen, is het heel gemakkelijk om deze plant te verpotten. Wil je meerdere planten in meerdere potten apart zetten, dan is het iets moeilijker, omdat de wortels van de Alocasia Zebrina in de grond verstrikt zullen raken.
Hoe vaak moet ik mijn Alocasia Zebrina water geven?
Het is tijd om de Alocasia Zebrina water te geven als de bladeren beginnen te hangen. Dit is een teken dat de stengels niet meer vol water zitten. Als de stengels vol zijn, komen de bladeren weer omhoog.
Moet ik mijn Alocasia Zebrina elke dag benevelen?
Alocasia Zebrinas houden van vochtigheid. Een manier om dit te bereiken is de grote bladeren dagelijks te benevelen. Als je echter andere dingen doet om de luchtvochtigheid hoog te houden (boven de 60%), hoef je de bladeren niet dagelijks te benevelen.
Moet ik mijn Alocasia Zebrina regelmatig draaien?
Alocasia Zebrinas groeien naar het licht toe. Om te voorkomen dat de plant naar één kant groeit, kun je hem elke dag 90 graden draaien om de plant recht te houden.
Wanneer kan ik een graslelie stekken?
Je kunt een graslelie stekken als de wortels minstens 1,5 cm groot zijn. Bij deze grootte zijn de wortels in staat voldoende voedingsstoffen op te nemen om de plant te kunnen voeden en in leven te houden.
Wanneer moet ik een graslelie verpotten?
Je moet een graslelie verpotten als diens wortels de pot hebben overgenomen en uit de bodem van je pot beginnen te groeien. Dit is een teken dat ze geen plaats meer hebben in de pot.
Waarom krijgt mijn graslelie bruine bladeren?
Als je graslelie bruine bladeren krijgt, krijgt het te veel water. Het beste wat je in dit geval kunt doen is de grond helemaal laten uitdrogen en je plant dan weer water geven.
Waarom worden de bladeren van mijn graslelie lichtgroen?
Als de bladeren van je graslelie lichtgroen worden kan dat twee dingen betekenen: Ze krijgt te veel zonlicht of ze heeft meer water nodig. Als de grond droog is, zorg dan dat je je spinnenplant water geeft en als de plant op een erg lichte plek staat, verplaats het dan naar een donkerder plek.
Hoeveel licht heeft een graslelie nodig?
Een graslelie heeft helder en indirect licht nodig. Direct zonlicht zal de bladeren doen verbleken en dit kan de plant te snel uitdrogen. Zet je de spinnenplant in een donkere hoek, dan worden de bladeren geel en kunnen ze spoedig daarna afsterven.
Kan een Sansevieria in Leca groeien?
Ja. De Leca helpt om de Sansevieria heel consequent water te geven. Het geeft de plant water zoveel als nodig is en niet meer.
Zal het kweken van een Sansevieria in Leca de plant overbewateren?
Als je een Sansevieria in Leca kweekt, zal de plant niet te veel water krijgen. Leca is ontworpen om het water op te zuigen en de plant de gelegenheid te geven vocht op te nemen naarmate ze dat nodig heeft. Dit betekent dat je je plant niet overbewatert of verdrinkt als je hem in Leca kweekt.
Kun je een Sansevieria in water stekken?
Ja, je kunt je Sansevieria in water stekken om ze te helpen wortels te laten groeien. Als er wortels zijn, kun je ze in aarde of een ander groeimedium planten.
Kun je een Sansevieria in Leca stekken?
Leca is de gemakkelijkste manier om je Sansevieria stekken te stekken. De consequente watergift van Leca helpt je om problemen met bewateren en verrotting te voorkomen.
Kun je Sansevieria bladeren stekken?
Je kunt Sansevieria bladeren stekken door ze voorzichtig van de plant af te snijden en ze 2 dagen te laten drogen. Na deze twee dagen kun je ze in water, aarde of Leca zetten.
Kan een sansevieria op een donkere plek groeien?
Sansevieria's kunnen overleven op elke soort lichtinval, ook op donkere plaatsen. Het enige verschil is dat je sansevieria niet zal groeien als hij op een donkere plaats staat. Ze zal dit alleen doen op lichtere plaatsen.
Kan een sansevieria in direct zonlicht staan?
Sansevieria's kunnen in elk soort licht staan, ook in direct zonlicht. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je sansevieria vaker water moet geven als hij aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
Moet een sansevieria worden bemest?
Een sansevieria hoeft helemaal niet bemest te worden. Het is een heel langzaam groeiende plant en is heel energiezuinig.
Kun je een Begonia Maculata in Leca laten groeien?
Ja, je kunt een Begonia Maculata in Leca laten groeien. Het is een gemakkelijke plant en door ze in Leca te planten, maak je het water geven van de plant gemakkelijker voor jezelf.
Hoe vaak moet je een Begonia Maculata water geven?
Je moet een Begonia Maculata water geven als de grond droog is, dit is meestal eenmaal per week in het groeiseizoen (lente en zomer) en eenmaal per twee weken in het rustseizoen (herfst/herfst en winter).
Geeft een Begonia Maculata bloemen?
Ja, de Begonia Maculata produceert bloemen als ze voldoende voedingsstoffen heeft om bloemen te kunnen laten groeien. Je kunt dit bereiken door je Begonia te bemesten.
Is een Begonia Maculata giftig voor huisdieren?
De Begonia Maculata is licht giftig voor katten en honden, dus je kunt ze het beste buiten bereik houden. Ze is echter veilig om in de buurt van kleine kinderen te bewaren.
Kun je een Monstera in Leca groeien?
Een Monstera is een perfecte plant om in Leca te kweken, want de plant is nogal gevoelig voor overbewatering en Leca helpt je om overbewatering van je planten te voorkomen. Als je je Monstera met water stekt, ontstaat er gemakkelijk wortelrot omdat de wortels onder water niet kunnen ademen. Leca helpt om het vocht en de zuurstof te geven, zodat de wortels gezond blijven.
Hoe vaak moet ik een Monstera in Leca water geven?
Je moet je Monstera in Leca water geven als de Leca niet langer in staat is meer water uit de pot op te nemen. Dit is het moment waarop je meer water aan de pot moet toevoegen, tot het water de Leca weer aanraakt. Dit is meestal eens in de 14 dagen, maar hangt af van hoeveel Leca je gebruikt en hoe groot de pot is.
Hoeveel licht heeft een Monstera nodig?
Een Monstera houdt van veel helder indirect licht, maar kan situaties met weinig licht verdragen. Direct licht kan de bladeren doen verbranden en te weinig licht kan de bladeren geel doen verkleuren.
Wanneer geef je een Monstera water?
Je moet een Monstera water geven als de grond aan de bovenkant droog is. Laat de grond niet te veel uitdrogen, want dat kan leiden tot bruine en knapperige randen aan de bladeren.
Wat voor aarde gebruik ik voor een monstera?
Je moet goed doorlatende grond gebruiken voor je Monstera. De grond moet een beetje vocht vasthouden, maar niet zo veel dat de grond nat is.
Kun je een Philodendron Birkin kweken in Leca?
De Philodendron Birkin is een plant die graag uitdroogt voor het weer water krijgt en dat maakt het een goeie plant om in Leca te kweken. De Philodendron Birkin gedijt goed als je het in Leca plant.
Hoe vaak geef je een Philodendron Birkin in Leca water?
Je moet je Philodendron Birkin in Leca water geven als de Leca het water dat op de bodem van de pot zit niet meer kan opnemen. Afhankelijk van de grootte van de pot is dat eens in de 7-14 dagen.
Is de Philodendron Birkin giftig voor huisdieren?
Ja, net als veel andere tropische planten is de Philodendron giftig voor huisdieren en mensen. Zorg er dus voor dat je deze plant uit de buurt van je katten, honden, en kleine kinderen houdt.
Hoeveel zonlicht heeft een Philodendron Birkin nodig?
De Philodendron Birkin heeft helder indirect zonlicht nodig. Ze doet het niet goed in situaties met weinig licht, want haar mooie bladeren worden dan donkergroen. De plant kan niet overleven in direct zonlicht, want dan verbrandt de plant vrij gemakkelijk.
Waarom zijn de bladeren Philodendron Birkin wit?
Als je Philodendron Birkin helemaal witte bladeren heeft, komt dat omdat deze bladeren gloednieuw zijn. De bladeren worden met de tijd groener. Ze gaan van helemaal wit naar gestreept wit en op groen naar helemaal donkergroen.
Hoe zorg je ervoor dat grond meer water vasthoudt?
Je kunt een paar ingrediënten aan je grond toevoegen om het water beter vast te houden: vermiculiet, sphagnum (veen) mos, en kokosnoot kokos.
Wat is vermiculiet?
Vermiculiet is een natuurlijk voorkomend mineraal dat verhit wordt tot het uitzet en zich vormt tot lichtgewicht deeltjes. Het is een materiaal dat van nature bestand is tegen schimmel en andere ziekten en veel vocht kan vasthouden.
Hoe kun je Sphagnum mos gebruiken bij kamerplanten?
Sphagnum mos houdt veel vocht vast, dus je kunt het met aarde mengen om het langer vochtig te houden. Dit helpt je vochtminnende planten te gedijen.
Wat is het beste licht voor een Syngonium?
De beste soort blootstelling aan zonlicht voor een Syngonium is helder indirect zonlicht. Ze houdt van een lichte een warme plaats, maar verdraagt direct zonlicht niet goed.
Hoe vaak moet je een Syngonium water geven?
Je moet je Syngonium water geven als de bovenste centimeter (2,5 cm) droog is. Gemiddeld is dat ongeveer eenmaal per week in de lente en de zomer en eenmaal per 10-14 dagen in de herfst en de winter.
Hoe vaak moet je een Syngonium bemesten?
Je moet je Syngonium in de lente en de zomer eens in de 14 dagen bemesten en in de herfst en de winter helemaal niet. Dit helpt je Syngonium om het hele jaar door gezond te blijven.
Wat is het beste licht voor een Alocasia Polly?
Het beste licht voor een Alocasia Polly is helder indirect zonlicht. De plant houdt van lichte plaatsen, maar verdraagt direct zonlicht niet te lang.
Hoe vaak moet je een Alocasia Polly water geven?
Je moet een Alocasia Polly ongeveer eens in de twee weken water geven, maar dat hangt af van het seizoen. Je kunt het beste het gewicht van je plant controleren. Als het licht is, geef je de plant water.
Is een Alocasia Polly giftig voor huisdieren?
Ja, een Alocasia Polly is giftig voor huisdieren, zowel voor katten en honden als voor mensen. Houd ze dus buiten bereik van je huisdieren en kleine kinderen.
Is een Philodendron giftig voor huisdieren?
Ja, een Philodendron kan je huisdieren kwaad doen als ze op je plant gekauwd hebben. Pas op voor deze symptomen: hypersalivatie, buikpijn, braken, zwelling van de keelholte, en moeite met slikken. Als je deze opmerkt, bel dan je dierenarts.
Hoe snel groeit een Philodendron?
Philodendron planten zijn zeer snel groeiende planten. Zijn lianen kunnen tot 10 cm per week groeien als het in het groeiseizoen is.
Hoeveel licht heeft een Philodendron nodig?
Je philodendron is nogal een veelzijdige plant, want hij kan goed bij wisselende lichtsterkte groeien. Het perfecte licht voor de philodendron moet echter lijken op de lichtinval die hij in de natuur krijgt: helder en indirect zonlicht.
Waarom krijgen mijn Golden Pothos bladeren bruine vlekken?
Bruine vlekken kunnen het gevolg zijn van te veel zonlicht of overbewatering. Als je Scindapsus te veel zonlicht krijgt kan de plant bruine verbrandingen krijgen. Als de plant te veel water krijgt, kunnen de bontgekleurde vlekken bruin worden.
Hoe vaak moet ik mijn Scindapsus water geven?
Het is belangrijk om de grond steeds vochtig te houden voor een Golden Pothos, dus in de zomer moet je ongeveer één keer per week water geven als je merkt dat de grond een beetje droog wordt. In de winter kun je dit het beste eens in de twee weken doen.
Hoeveel zonlicht heeft een Golden Pothos nodig?
Een Golden Pothos geeft de voorkeur aan helder indirect zonlicht, maar kan ook een omgeving met weinig licht verdragen. De plant is erg gevoelig voor direct zonlicht en dat kan de bladeren verbranden.
Hoeveel zonlicht heeft een ZZ plant nodig?
ZZ planten doen het goed op donkere plaatsen in je huis. Je kunt ze dus in een kamer zetten die niet veel natuurlijk licht krijgt. Houd deze planten weg van lichte plekken, want dit zal leiden tot donkere vlekken op je ZZ plant.
Hoeveel water geef je een ZZ plant?
Je moet de ZZ plant ongeveer één keer per maand water geven. De Zamioculcas Zamiifolia slaat veel vocht op in de stengels en is erg gevoelig voor overbewatering. Eenmaal per maand water geven zal ervoor zorgen dat de plant niet overbewaterd raakt.
Moet je een ZZ plant bemesten?
Je kunt een ZZ plant bemesten om hem in het voorjaar sneller te laten groeien. Je hoeft deze planten echter niet te bemesten, want het zijn heel langzame groeiers.