Home Planten Lichtarme planten

Lichtarme planten

Lichtarme planten

Als je al eens naar kamerplanten gekeken hebt, heb je je misschien afgevraagd of je kamerplanten ook op donkerdere plekken in je huis kunt houden. Lichtarme planten worden vaak over het hoofd gezien, omdat het niet altijd de meest exotische kamerplanten zijn. De planten op deze pagina zijn verbazingwekkende kamerplanten waarmee je zelfs het donkerste hoekje in je huis kunt opfleuren.

De meeste van deze kamerplanten zijn ook heel onderhoudsarm. Deze planten leven met plezier op donkere plekken en zuiveren zelfs de lucht voor je als extra bonus.

  1. Sansevieria
  2. Sedum Morganianum
  3. Parlor palm
  4. Vredeslelie
  5. ZZ plant
  6. Zamioculcas Raven
  7. Klimop (Hedera Helix)

1. Sansevieria

Terug naar boven
De ultieme gids voor Sansevieria plantenverzorging

Sansevieria's zijn heel ongewoon uitziende planten, met zwaarden in plaats van bladeren. Het zijn perfecte planten voor beginnende plantenbezitters die hun planten steeds vergeten. Deze plant overleeft elke lichtinval die je in je huis hebt en zal jarenlang een plantenvriend zijn.

Lees meer over het verzorgen van Sansevieria's

2. Sedum Morganianum

Terug naar boven
De ultieme plantenverzorgingsgids voor een Sedum Morganianum

De Sedum Morganianum is de ideale kamerplant voor beginnende plantenbezitters, plantenbezitters die liever niet te veel tijd aan hun planten besteden, of plantenbezitters met huisdieren en/of kleine kinderen! De Sedum Morganianum, ook bekend om zijn twee gelijksoortige variëteiten (Burro's tail en Donkey tail) is een zeer gemakkelijke kamerplant die het goed doet in direct zonlicht, maar ook op plekken met weinig licht.

Lees meer over de verzorging van een Sedum Morganianum

3. Parlor palm

Terug naar boven
De ultieme gids voor een Parlor Palm

De Parlor Palm is een geweldige plant om je plantenverzameling mee te beginnen. Ze is onderhoudsarm en niet giftig voor je huisdieren en/of kleine kinderen. Dit maakt het de perfecte beginnersvriendelijke plant voor je huis. Hij vertelt je precies wanneer het niet gelukkig is en het groeit snel, maar blijft toch klein.

Lees meer over de verzorging van een Parlor Palm

4. Vredeslelie

Terug naar boven
De ultieme gids voor een Vredeslelie

De Vredeslelie (Spathiphyllum) is een geweldige kamerplant die je in elke lichtinval kunt zetten. Het zijn heel beginnersvriendelijke planten, want ze kunnen fouten bij het water geven overleven en ze vertellen je wanneer er iets mis is. Het beste van alles is dat Vredeslelies de lucht die je inademt zuiveren, zodat ze je ook helpen je beter te voelen.

Lees meer over de verzorging van een Vredeslelie

5. ZZ plant

Terug naar boven
De ultieme gids voor de verzorging van ZZ planten

De ZZ Plant (Zamioculcas Zamiifolia) is een beginnersvriendelijke en onderhoudsarme kamerplant die echt een statement kan maken in een kamer. Ze doet het goed op donkere plaatsen in je huis en kan leven op plaatsen waar de meeste andere planten niet zullen groeien. Door hun dikke stengels kunnen ze heel lang (weken) overleven zonder water te krijgen.

Lees meer over de verzorging van een ZZ plant

7. Klimop (Hedera Helix)

Terug naar boven
De ultieme gids voor de verzorging van je Klimop

De Klimop is een veel voorkomende plant die in veel verschillende soorten en op veel verschillende plaatsen groeit. Het is het gelukkigst als het buiten groeit en op bomen of muren kan klimmen, maar het groeit ook binnenshuis. Maak je huis en tuin groen met deze snelgroeiende plant.

Lees meer over de verzorging van een Klimop

Als je op zoek bent naar andere planten, ook planten die meer zonlicht nodig hebben, kun je een kijkje nemen bij alle planten waarover we geschreven hebben. Daar laten we je alles zien wat we weten over alle soorten planten, ook over die planten die meer zonlicht nodig hebben.

Veelgestelde vragen

Kan een Sansevieria in Leca groeien?
Ja. De Leca helpt om de Sansevieria heel consequent water te geven. Het geeft de plant water zoveel als nodig is en niet meer.
Zal het kweken van een Sansevieria in Leca de plant overbewateren?
Als je een Sansevieria in Leca kweekt, zal de plant niet te veel water krijgen. Leca is ontworpen om het water op te zuigen en de plant de gelegenheid te geven vocht op te nemen naarmate ze dat nodig heeft. Dit betekent dat je je plant niet overbewatert of verdrinkt als je hem in Leca kweekt.
Kun je een Sansevieria in water stekken?
Ja, je kunt je Sansevieria in water stekken om ze te helpen wortels te laten groeien. Als er wortels zijn, kun je ze in aarde of een ander groeimedium planten.
Kun je een Sansevieria in Leca stekken?
Leca is de gemakkelijkste manier om je Sansevieria stekken te stekken. De consequente watergift van Leca helpt je om problemen met bewateren en verrotting te voorkomen.
Kun je Sansevieria bladeren stekken?
Je kunt Sansevieria bladeren stekken door ze voorzichtig van de plant af te snijden en ze 2 dagen te laten drogen. Na deze twee dagen kun je ze in water, aarde of Leca zetten.
Kan een sansevieria op een donkere plek groeien?
Sansevieria's kunnen overleven op elke soort lichtinval, ook op donkere plaatsen. Het enige verschil is dat je sansevieria niet zal groeien als hij op een donkere plaats staat. Ze zal dit alleen doen op lichtere plaatsen.
Kan een sansevieria in direct zonlicht staan?
Sansevieria's kunnen in elk soort licht staan, ook in direct zonlicht. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je sansevieria vaker water moet geven als hij aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
Moet een sansevieria worden bemest?
Een sansevieria hoeft helemaal niet bemest te worden. Het is een heel langzaam groeiende plant en is heel energiezuinig.
Waar moet ik op letten als ik een pot voor mijn vetplant koop?
Het belangrijkste waar je op moet letten is een goede drainage. Succulenten gaan gemakkelijk dood als ze te veel water krijgen, dus een goede drainage is essentieel. Het materiaal en de grootte van de pot zijn ook belangrijk.
Welk materiaal is geschikt voor mijn vetplantenpot?
Het materiaal van je vetpot hangt af van de soort vetplant en de plaats waar je de plant gaat neerzetten. Als je de vetplant op een erg warme plaats zet, is een terracotta pot het beste. Als je je vetplant op een donkere plaats zet, is een glazen pot met goede drainage misschien je beste optie.
Hoeveel ruimte voor mijn vetplant heb ik nodig in mijn pot?
Je hebt ongeveer 2,5 cm nodig tussen de rand van de pot en je plant. Voeg je meer vetplanten toe, dan heb je ook ongeveer 2,5 cm nodig tussen de verschillende vetplanten.
Hoeveel water hebben vetplanten nodig?
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter.
Hoe kweek je vetplanten uit stekjes?
De meeste vetplanten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen. Dus als je een vetplant stek hebt, hoef je maar 3 dingen te doen: 1. wacht tot je vetplant een Callus heeft laten groeien op het deel dat van de moederplant werd weggesneden. 2. Plant je vetplant in de grond. 3. Geef je vetplant water.
Hoeveel zonlicht hebben vetplanten nodig?
De meeste vetplanten, zoals cactussen, groeien in warme streken in de brandende zon. Er zijn een paar vetplanten die minder zonlicht nodig hebben, maar de meeste vetplanten hebben al het zonlicht nodig dat je ze kunt geven. Ga na of je specifieke vetplant veel licht nodig heeft en als dat zo is, zet hem dan op een vensterbank met volle zon.
Hoe vaak moet je de Sedum morganianum water geven?
De Sedum morganianum gedijt goed in een droge omgeving. Het houdt ervan het grootste deel van de tijd droog te staan, dus je moet het niet meer dan eens in de 14 dagen water geven om het volledig te laten uitdrogen.
Hoeveel zonlicht heeft de Sedum morganianum nodig?
De Sedum morganianum gedijt goed in helder en direct zonlicht. Je kunt je Sedum morganianum helpen door het de helderste plek in je huis te geven waar het veel direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor de Sedum morganianum?
De beste grondsoort voor de Sedum morganianum is grond die snel vocht afvoert. De Sedum morganianum staat graag in droge grond, dus de grond moet na een dag of 2 weer droog zijn.
Kunnen kamerplanten op donkere plaatsen binnenshuis groeien?
Ja, er zijn nogal wat planten die de voorkeur geven aan donkere plaatsen in je huis. Deze planten worden niet graag aan te veel zonlicht blootgesteld, want ze zijn gevoelig voor verbranding door de zon.
Kun je een Sansevieria op een donkere plaats laten groeien?
Ja, dat kan! Sansevieria's groeien veel sneller op lichte plaatsen en zullen op donkere plaatsen hun groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.
Kun je een ZZ plant op een donkere plaats laten groeien?
Ja, dat kan! Een ZZ plant groeit veel sneller op lichte plaatsen en zal op donkere plaatsen zijn groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.
Waarom heeft mijn Parlor Palm bruine uiteinden?
Je Parlor palm heeft bruine uiteinden als het te droog is en bewaterd moet worden. De Parlor palm slaat niet veel vocht op in de stengels, dus als de grond droog is, zal je palm langzaam beginnen uit te drogen.
Waarom heeft mijn Parlor Palm zwarte vlekken?
De zwarte vlekken op je Parlor Palm zijn het gevolg van te veel zonlicht. De zwarte vlekken zijn verbranding door de zon. De Parlor palm verdraagt geen direct zonlicht en zijn bladeren zijn heel gemakkelijk te verbranden.
Is een Parlor palm giftig voor katten en honden?
Nee, een Parlor palm is niet giftig voor katten en honden. Het is veilig om je Parlor palm op plaatsen te zetten waar je katten en honden erbij kunnen.
Kan een Vredeslelie op plaatsen met weinig licht groeien?
Ja, een Vredeslelie floreert op plaatsen met weinig licht en zal op die plaatsen heel gelukkig zijn. Als je de Vredeslelie in fel licht zet, zal ze het niet goed doen en zullen haar bladeren snel geel worden.
Wanneer krijgt een Vredeslelie zijn bloemen?
De Vredeslelie zal in het begin van de lente bloemen laten groeien, maar alleen als ze daarvoor voldoende voedingsstoffen krijgt. Om het te helpen bloemen te laten groeien, kun je je Vredeslelie aan het begin van de lente bemesten. Je Vredeslelie zal je belonen met prachtige witte bloemen.
Waarom hangt mijn Peace Lily?
Als een Vredeslelie dorst heeft en al een tijdje geen water gekregen heeft, begint ze haar bladeren te laten hangen. Dit is een teken dat je haar snel water moet geven. Nadat je de plant water gegeven hebt, komen de bladeren na een paar uur weer omhoog.
Hoeveel zonlicht heeft een ZZ plant nodig?
ZZ planten doen het goed op donkere plaatsen in je huis. Je kunt ze dus in een kamer zetten die niet veel natuurlijk licht krijgt. Houd deze planten weg van lichte plekken, want dit zal leiden tot donkere vlekken op je ZZ plant.
Hoeveel water geef je een ZZ plant?
Je moet de ZZ plant ongeveer één keer per maand water geven. De Zamioculcas Zamiifolia slaat veel vocht op in de stengels en is erg gevoelig voor overbewatering. Eenmaal per maand water geven zal ervoor zorgen dat de plant niet overbewaterd raakt.
Moet je een ZZ plant bemesten?
Je kunt een ZZ plant bemesten om hem in het voorjaar sneller te laten groeien. Je hoeft deze planten echter niet te bemesten, want het zijn heel langzame groeiers.
Hoe vaak moet je de Klimop water geven?
Het beste moment om je klimop binnenshuis water te geven is als de grond droog aanvoelt, maar nog niet helemaal droog is. Gemiddeld betekent dit dat je je Klimop eens in de 7 dagen water moet geven.
Hoeveel zonlicht heeft de Klimop nodig?
De Klimop houdt van indirect zonlicht. Je moet het niet op een plaats zetten waar het direct zonlicht krijgt, want dan kan er zonnebrand op de Klimop verschijnen.
Wat is de beste grond voor de Klimop?
De grond voor je Klimop moet een paar dagen vocht vasthouden en dan helemaal opdrogen. Je Klimop houdt ervan dat de grond droog aanvoelt voor het weer bewaterd wordt, dus de grond moet het overtollige water afvoeren.