Als je al eens naar kamerplanten gekeken hebt, heb je je misschien afgevraagd of je kamerplanten ook op donkerdere plekken in je huis kunt houden.
Lichtarme planten worden vaak over het hoofd gezien, omdat het niet altijd de meest exotische kamerplanten zijn.
De planten op deze pagina zijn verbazingwekkende kamerplanten waarmee je zelfs het donkerste hoekje in je huis kunt opfleuren.
De meeste van deze kamerplanten zijn ook heel onderhoudsarm.
Deze planten leven met plezier op donkere plekken en zuiveren zelfs de lucht voor je als extra bonus.
Sansevieria's zijn heel ongewoon uitziende planten, met zwaarden in plaats van bladeren. Het zijn perfecte planten voor beginnende plantenbezitters die hun planten steeds vergeten. Deze plant overleeft elke lichtinval die je in je huis hebt en zal jarenlang een plantenvriend zijn.
De Sedum Morganianum is de ideale kamerplant voor beginnende plantenbezitters, plantenbezitters die liever niet te veel tijd aan hun planten besteden, of plantenbezitters met huisdieren en/of kleine kinderen! De Sedum Morganianum, ook bekend om zijn twee gelijksoortige variëteiten (Burro's tail en Donkey tail) is een zeer gemakkelijke kamerplant die het goed doet in direct zonlicht, maar ook op plekken met weinig licht.
De Parlor Palm is een geweldige plant om je plantenverzameling mee te beginnen. Ze is onderhoudsarm en niet giftig voor je huisdieren en/of kleine kinderen. Dit maakt het de perfecte beginnersvriendelijke plant voor je huis. Hij vertelt je precies wanneer het niet gelukkig is en het groeit snel, maar blijft toch klein.
De Vredeslelie (Spathiphyllum) is een geweldige kamerplant die je in elke lichtinval kunt zetten. Het zijn heel beginnersvriendelijke planten, want ze kunnen fouten bij het water geven overleven en ze vertellen je wanneer er iets mis is. Het beste van alles is dat Vredeslelies de lucht die je inademt zuiveren, zodat ze je ook helpen je beter te voelen.
De ZZ Plant (Zamioculcas Zamiifolia) is een beginnersvriendelijke en onderhoudsarme kamerplant die echt een statement kan maken in een kamer. Ze doet het goed op donkere plaatsen in je huis en kan leven op plaatsen waar de meeste andere planten niet zullen groeien. Door hun dikke stengels kunnen ze heel lang (weken) overleven zonder water te krijgen.
De Zamioculcas Raven is een variëteit van de gewone (groene) ZZ plant (Zamioculcas Zamiifolia).
Ze heeft dezelfde verzorgingsroutine nodig als de gewone ZZ plant en de verschillend gekleurde bladeren zijn zuiver cosmetisch.
De Klimop is een veel voorkomende plant die in veel verschillende soorten en op veel verschillende plaatsen groeit. Het is het gelukkigst als het buiten groeit en op bomen of muren kan klimmen, maar het groeit ook binnenshuis. Maak je huis en tuin groen met deze snelgroeiende plant.
Als je op zoek bent naar andere planten, ook planten die meer zonlicht nodig hebben, kun je een kijkje nemen bij alle planten waarover we geschreven hebben. Daar laten we je alles zien wat we weten over alle soorten planten, ook over die planten die meer zonlicht nodig hebben.
Veelgestelde vragen
Ja. De Leca helpt om de Sansevieria heel consequent water te geven. Het geeft de plant water zoveel als nodig is en niet meer.
Als je een Sansevieria in Leca kweekt, zal de plant niet te veel water krijgen. Leca is ontworpen om het water op te zuigen en de plant de gelegenheid te geven vocht op te nemen naarmate ze dat nodig heeft. Dit betekent dat je je plant niet overbewatert of verdrinkt als je hem in Leca kweekt.
Ja, je kunt je Sansevieria in water stekken om ze te helpen wortels te laten groeien. Als er wortels zijn, kun je ze in aarde of een ander groeimedium planten.
Leca is de gemakkelijkste manier om je Sansevieria stekken te stekken. De consequente watergift van Leca helpt je om problemen met bewateren en verrotting te voorkomen.
Je kunt Sansevieria bladeren stekken door ze voorzichtig van de plant af te snijden en ze 2 dagen te laten drogen. Na deze twee dagen kun je ze in water, aarde of Leca zetten.
Sansevieria's kunnen overleven op elke soort lichtinval, ook op donkere plaatsen. Het enige verschil is dat je sansevieria niet zal groeien als hij op een donkere plaats staat. Ze zal dit alleen doen op lichtere plaatsen.
Sansevieria's kunnen in elk soort licht staan, ook in direct zonlicht. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je sansevieria vaker water moet geven als hij aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
Een sansevieria hoeft helemaal niet bemest te worden. Het is een heel langzaam groeiende plant en is heel energiezuinig.
Het belangrijkste waar je op moet letten is een goede drainage. Succulenten gaan gemakkelijk dood als ze te veel water krijgen, dus een goede drainage is essentieel. Het materiaal en de grootte van de pot zijn ook belangrijk.
Het materiaal van je vetpot hangt af van de soort vetplant en de plaats waar je de plant gaat neerzetten. Als je de vetplant op een erg warme plaats zet, is een terracotta pot het beste. Als je je vetplant op een donkere plaats zet, is een glazen pot met goede drainage misschien je beste optie.
Je hebt ongeveer 2,5 cm nodig tussen de rand van de pot en je plant. Voeg je meer vetplanten toe, dan heb je ook ongeveer 2,5 cm nodig tussen de verschillende vetplanten.
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter.
De meeste vetplanten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen. Dus als je een vetplant stek hebt, hoef je maar 3 dingen te doen: 1. wacht tot je vetplant een Callus heeft laten groeien op het deel dat van de moederplant werd weggesneden. 2. Plant je vetplant in de grond. 3. Geef je vetplant water.
De meeste vetplanten, zoals cactussen, groeien in warme streken in de brandende zon. Er zijn een paar vetplanten die minder zonlicht nodig hebben, maar de meeste vetplanten hebben al het zonlicht nodig dat je ze kunt geven. Ga na of je specifieke vetplant veel licht nodig heeft en als dat zo is, zet hem dan op een vensterbank met volle zon.
De Sedum morganianum gedijt goed in een droge omgeving. Het houdt ervan het grootste deel van de tijd droog te staan, dus je moet het niet meer dan eens in de 14 dagen water geven om het volledig te laten uitdrogen.
De Sedum morganianum gedijt goed in helder en direct zonlicht. Je kunt je Sedum morganianum helpen door het de helderste plek in je huis te geven waar het veel direct zonlicht krijgt.
De beste grondsoort voor de Sedum morganianum is grond die snel vocht afvoert. De Sedum morganianum staat graag in droge grond, dus de grond moet na een dag of 2 weer droog zijn.
Ja, er zijn nogal wat planten die de voorkeur geven aan donkere plaatsen in je huis. Deze planten worden niet graag aan te veel zonlicht blootgesteld, want ze zijn gevoelig voor verbranding door de zon.
Ja, dat kan! Sansevieria's groeien veel sneller op lichte plaatsen en zullen op donkere plaatsen hun groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.
Ja, dat kan! Een ZZ plant groeit veel sneller op lichte plaatsen en zal op donkere plaatsen zijn groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.
Je Parlor palm heeft bruine uiteinden als het te droog is en bewaterd moet worden. De Parlor palm slaat niet veel vocht op in de stengels, dus als de grond droog is, zal je palm langzaam beginnen uit te drogen.
De zwarte vlekken op je Parlor Palm zijn het gevolg van te veel zonlicht. De zwarte vlekken zijn verbranding door de zon. De Parlor palm verdraagt geen direct zonlicht en zijn bladeren zijn heel gemakkelijk te verbranden.
Nee, een Parlor palm is niet giftig voor katten en honden. Het is veilig om je Parlor palm op plaatsen te zetten waar je katten en honden erbij kunnen.
Ja, een Vredeslelie floreert op plaatsen met weinig licht en zal op die plaatsen heel gelukkig zijn. Als je de Vredeslelie in fel licht zet, zal ze het niet goed doen en zullen haar bladeren snel geel worden.
De Vredeslelie zal in het begin van de lente bloemen laten groeien, maar alleen als ze daarvoor voldoende voedingsstoffen krijgt. Om het te helpen bloemen te laten groeien, kun je je Vredeslelie aan het begin van de lente bemesten. Je Vredeslelie zal je belonen met prachtige witte bloemen.
Als een Vredeslelie dorst heeft en al een tijdje geen water gekregen heeft, begint ze haar bladeren te laten hangen. Dit is een teken dat je haar snel water moet geven. Nadat je de plant water gegeven hebt, komen de bladeren na een paar uur weer omhoog.
ZZ planten doen het goed op donkere plaatsen in je huis. Je kunt ze dus in een kamer zetten die niet veel natuurlijk licht krijgt. Houd deze planten weg van lichte plekken, want dit zal leiden tot donkere vlekken op je ZZ plant.
Je moet de ZZ plant ongeveer één keer per maand water geven. De Zamioculcas Zamiifolia slaat veel vocht op in de stengels en is erg gevoelig voor overbewatering. Eenmaal per maand water geven zal ervoor zorgen dat de plant niet overbewaterd raakt.
Je kunt een ZZ plant bemesten om hem in het voorjaar sneller te laten groeien. Je hoeft deze planten echter niet te bemesten, want het zijn heel langzame groeiers.