Home Planten Diervriendelijke kamerplanten

Diervriendelijke kamerplanten

Diervriendelijke kamerplanten

Kamerplanten zijn geweldig om in huis te hebben! Maar als je huisdieren of kleine kinderen hebt, moet je extra goed opletten bij het kopen van planten. Veel kamerplanten zijn giftig voor huisdieren en jonge kinderen, dus je moet voorzichtig zijn met het kiezen van planten om in huis te halen.

Buitenkozijnen schilderen kun jezelf
Buitenkozijnen schilderen kun jezelf

Gelukkig zijn er nog veel geweldige planten die volkomen veilig zijn voor je kinderen en huisdieren. Op deze pagina vind je de planten die volledig veilig zijn voor huisdieren en kinderen.

  1. Graslelie
  2. Sedum Morganianum
  3. Hoya Kerrii
  4. Calathea Ornata
  5. Calathea Triostar
  6. Hoya Carnosa
  7. Areca Palm
  8. Maranta gebedsplant

1. Graslelie

Terug naar boven
De ultieme gids voor graslelies

Als je van planten houdt die je meteen laten zien wanneer ze niet gelukkig zijn en je heel snel een heleboel babyplantjes geven, is de graslelie de perfecte plant voor jou. Deze plant heeft vaak dorst, dus het is een perfecte plant voor wie zijn planten te veel water geeft. In deze ultieme gids bespreken we hoe je een spin plant kunt verzorgen, hoe je ze kunt vermeerderen, en hoe je de plant uiteindelijk kunt verpotten.

Lees meer over de verzorging van een graslelie

2. Sedum Morganianum

Terug naar boven
De ultieme plantenverzorgingsgids voor een Sedum Morganianum

De Sedum Morganianum is de ideale kamerplant voor beginnende plantenbezitters, plantenbezitters die liever niet te veel tijd aan hun planten besteden, of plantenbezitters met huisdieren en/of kleine kinderen! De Sedum Morganianum, ook bekend om zijn twee gelijksoortige variëteiten (Burro's tail en Donkey tail) is een zeer gemakkelijke kamerplant die het goed doet in direct zonlicht, maar ook op plekken met weinig licht.

Lees meer over de verzorging van een Sedum Morganianum

3. Hoya Kerrii

Terug naar boven
De ultieme plantenverzorgingsgids voor een Hoya Kerrii

De Hoya Kerrii is een beginners- en huisdiervriendelijke kamerplant die prachtige hartvormige bladeren krijgt. Hij doet elk van je woonruimten als een jungle aanvoelen, terwijl hij ook een bijna fantasie-achtige bladvorm aan je verzameling toevoegt.

Lees meer over de verzorging van een Hoya Kerrii

4. Calathea Ornata

Terug naar boven
De ultieme gids voor Calathea plantenverzorging

Calathea's zijn moeilijke planten om tevreden te houden. Ze houden van alle vochtigheid die je ze kunt geven en dan nog meer vochtigheid. Er zijn echter een paar verzorgtips die je kunt gebruiken om zelfs deze plant tevreden te houden en haar gezond te houden in je favoriete kamer in je huis.

Lees meer over de verzorging van een Calathea

5. Calathea Triostar

Terug naar boven
De ultieme planten verzorgingsgids voor een Calathea Triostar

De Calathea Triostar is een mooie en kleurrijke tropische kamerplant die zeer geschikt is voor plantenbezitters die van een uitdaging houden. Net als andere Calathea's is de Calathea Triostar niet de gemakkelijkste kamerplant en heeft ze heel specifieke plantenverzorgingsbehoeften.

Lees meer over de verzorging van een Calathea Triostar

7. Areca Palm

Terug naar boven
De ultieme gids voor een Goudpalm

De Goudpalm (Areca Palm) is een prachtige en grote kamerplant die je huis omtovert tot een tropische plek. Het is de perfecte grote plant voor mensen met huisdieren, want het is niet giftig. Wanneer je de plant niet verzorgt zoals het het prettig vind, zal deze palm je dat laten weten. Hierdoor kun je snel je verzorging aanpassen.

Lees meer over de verzorging van een Goudpalm

8. Maranta gebedsplant

Terug naar boven
De ultieme gids voor een Maranta Bidplant

De Maranta Leuconora, ook wel Bidplant genoemd, is een naaste neef van de bekende Calathea. In tegenstelling tot de Calathea is een Maranta eigenlijk heel gemakkelijk te verzorgen. De Maranta Gebedsplant is een mooie tropische plant van de junglebodem, die je ruimte aanzienlijk kan opfleuren.

Lees meer over het verzorgen van een Maranta

Als je op zoek bent naar andere planten, waaronder planten die giftig kunnen zijn voor huisdieren en kinderen, kun je kijken bij alle planten waar we over hebben geschreven. Je kunt deze planten nog steeds kopen en ze op plaatsen zetten waar je huisdieren en kinderen er niet bij kunnen.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik een graslelie stekken?
Je kunt een graslelie stekken als de wortels minstens 1,5 cm groot zijn. Bij deze grootte zijn de wortels in staat voldoende voedingsstoffen op te nemen om de plant te kunnen voeden en in leven te houden.
Wanneer moet ik een graslelie verpotten?
Je moet een graslelie verpotten als diens wortels de pot hebben overgenomen en uit de bodem van je pot beginnen te groeien. Dit is een teken dat ze geen plaats meer hebben in de pot.
Waarom krijgt mijn graslelie bruine bladeren?
Als je graslelie bruine bladeren krijgt, krijgt het te veel water. Het beste wat je in dit geval kunt doen is de grond helemaal laten uitdrogen en je plant dan weer water geven.
Waarom worden de bladeren van mijn graslelie lichtgroen?
Als de bladeren van je graslelie lichtgroen worden kan dat twee dingen betekenen: Ze krijgt te veel zonlicht of ze heeft meer water nodig. Als de grond droog is, zorg dan dat je je spinnenplant water geeft en als de plant op een erg lichte plek staat, verplaats het dan naar een donkerder plek.
Hoeveel licht heeft een graslelie nodig?
Een graslelie heeft helder en indirect licht nodig. Direct zonlicht zal de bladeren doen verbleken en dit kan de plant te snel uitdrogen. Zet je de spinnenplant in een donkere hoek, dan worden de bladeren geel en kunnen ze spoedig daarna afsterven.
Waar moet ik op letten als ik een pot voor mijn vetplant koop?
Het belangrijkste waar je op moet letten is een goede drainage. Succulenten gaan gemakkelijk dood als ze te veel water krijgen, dus een goede drainage is essentieel. Het materiaal en de grootte van de pot zijn ook belangrijk.
Welk materiaal is geschikt voor mijn vetplantenpot?
Het materiaal van je vetpot hangt af van de soort vetplant en de plaats waar je de plant gaat neerzetten. Als je de vetplant op een erg warme plaats zet, is een terracotta pot het beste. Als je je vetplant op een donkere plaats zet, is een glazen pot met goede drainage misschien je beste optie.
Hoeveel ruimte voor mijn vetplant heb ik nodig in mijn pot?
Je hebt ongeveer 2,5 cm nodig tussen de rand van de pot en je plant. Voeg je meer vetplanten toe, dan heb je ook ongeveer 2,5 cm nodig tussen de verschillende vetplanten.
Hoeveel water hebben vetplanten nodig?
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter.
Hoe kweek je vetplanten uit stekjes?
De meeste vetplanten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen. Dus als je een vetplant stek hebt, hoef je maar 3 dingen te doen: 1. wacht tot je vetplant een Callus heeft laten groeien op het deel dat van de moederplant werd weggesneden. 2. Plant je vetplant in de grond. 3. Geef je vetplant water.
Hoeveel zonlicht hebben vetplanten nodig?
De meeste vetplanten, zoals cactussen, groeien in warme streken in de brandende zon. Er zijn een paar vetplanten die minder zonlicht nodig hebben, maar de meeste vetplanten hebben al het zonlicht nodig dat je ze kunt geven. Ga na of je specifieke vetplant veel licht nodig heeft en als dat zo is, zet hem dan op een vensterbank met volle zon.
Hoe vaak moet je de Sedum morganianum water geven?
De Sedum morganianum gedijt goed in een droge omgeving. Het houdt ervan het grootste deel van de tijd droog te staan, dus je moet het niet meer dan eens in de 14 dagen water geven om het volledig te laten uitdrogen.
Hoeveel zonlicht heeft de Sedum morganianum nodig?
De Sedum morganianum gedijt goed in helder en direct zonlicht. Je kunt je Sedum morganianum helpen door het de helderste plek in je huis te geven waar het veel direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor de Sedum morganianum?
De beste grondsoort voor de Sedum morganianum is grond die snel vocht afvoert. De Sedum morganianum staat graag in droge grond, dus de grond moet na een dag of 2 weer droog zijn.
Kun je een raam op het noorden gebruiken voor planten?
Ja, een raam op het noorden is geweldig voor planten die niet in een lichte omgeving kunnen overleven. Als je op het zuidelijk halfrond bent, geeft dit raam je veel direct zonlicht, dus kies je planten dienovereenkomstig.
Kun je een op het oosten gericht raam gebruiken voor planten?
Ja, de naar het oosten gerichte ramen krijgen 's morgens (zwak) zonlicht. Dit is een prima plaats voor planten die van een omgeving met weinig licht houden.
Kun je een raam op het zuiden gebruiken voor planten?
Ja, een raam op het zuiden is geweldig voor zonminnende planten, zoals vetplanten en cactussen. Als je op het zuidelijk halfrond bent, krijgt een naar het zuiden gericht raam niet veel zonlicht en kun je dit raam gebruiken voor planten met weinig licht.
Hoe vaak moet je de Hoya water geven?
De Hoya gedijt in een droge omgeving, dus je moet de grond laten uitdrogen voor je je plant weer water geeft. Gemiddeld moet je je Hoya eens in de 14 dagen water geven in de lente en de zomer en eens in de 3-4 weken in de winter.
Hoeveel zonlicht heeft de Hoya nodig?
De Hoya houdt van indirect zonlicht. Je moet het niet op een plek zetten waar het direct zonlicht krijgt, want door te veel zonlicht worden de bladeren van je Hoya geel. Het felle indirecte zonlicht helpt je Hoya om bloemen te laten groeien.
Wat is de beste grond voor de Hoya?
De grond voor je Hoya moet een paar dagen vocht vasthouden en dan helemaal opdrogen. Je Hoya houdt ervan dat de grond uitdroogt voor het weer water krijgt, dus de grond moet het overtollige water afvoeren. Deze grond bevat dingen als puimsteen of perliet voor drainage.
Kun je een Calathea in Leca groeien?
Ja, Calathea planten kunnen in Leca groeien. De waterregulerende eigenschappen van de Leca maken de lucht veel vochtiger dan grond zou doen, dus helpt het ook om je Calathea tevreden te houden.
Hoe vaak moet ik de Calathea Ornata water geven?
Je moet ervoor zorgen dat de grond steeds vochtig blijft. Deze plant houdt van vocht en staat graag in vochtige grond. Dus als het begint uit te drogen, is het tijd om je Calathea water te geven.
Hoeveel licht heeft een Calathea Ornata nodig?
De Calathea Ornata heeft helder indirect licht nodig. Een perfecte plek is dicht bij een raam op het zuiden waar hij indirect zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de Calathea niet te veel direct zonlicht krijgt, anders zullen de mooie bladeren beginnen te verkleuren.
Hoe kom ik van ongedierte op de Calathea Ornata af?
Om van ongedierte zoals spint af te komen, moet je de bladeren aan beide kanten wassen met zeepwater. Hierdoor verdrinken de spintmijten en worden ze gedood.
Is een Goudpalm giftig voor huisdieren?
Nee, een Goudpalm is niet giftig en dus veilig voor huisdieren en kleine kinderen. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer ze per ongeluk op de palm kauwen.
Wat is het beste licht voor een Areca Palm?
Het beste light is indirect zonlight. De Goudpalm heeft veel licht nodig om te kunnen groeien en doet het dus niet goed op donkere plekken. Direct zonlight verbrand de bladeren van deze palm.
Kan de Goudpalm op een donkere plek groeien?
Nee, de Goudpalm heeft flink wat light nodig om te kunnen groeien. De Parlor Palm is een betere optie voor donkere plekken.
Waarom worden mijn Maranta bladeren geel?
Je Maranta bladeren worden geel om een van twee redenen: Het krijgt te veel zonlicht of het blad is aan het verouderen en heeft zijn beste tijd gehad.
Waarom hangen de bladeren van mijn Prayer plant af?
De bladeren van je Maranta Bidplant hangen, want dat is wat ze van nature doet. Het is geen plant die rechtop groeit, maar het is een trekplant. Dit betekent dat hij horizontaal groeit en naar beneden kan hangen als je hem ophangt.
Is een Maranta Gebedsplant veilig voor katten en honden?
Ja, de Maranta gebedsplant is niet giftig voor je huisdieren. Je kunt hem veilig in dezelfde kamer houden als je katten en honden.